Milorad Dodik jako burno reagovao: “Christian Schmidt je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora”

“Christianu Schmidtu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu, koja se naziva PIK. Јedino što može da mu pomogne je da pokaže relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti UN-a o svom imenovanju, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Podsjećamo, danas su se oglasili iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) i pozvali su Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika.

Dodik je istakao da je krajnje vrijeme da ambasadori unesu realnost u odlučivanje i djelovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spašavanjem Schmidta.

-Schmidt je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je onaj Michael Murphy, pa su se sad sjetili da ga spašavaju kao “dobrog vojnika Švejka” – istakao je Dodik.

On je naglasio da veoma dobro zna da čita šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da ga bilo ko poziva na poštovanje ovog sporazuma.

-Niti nekome treba da vjerujem na riječ šta tamo piše, pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namjere prema Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

Podsjećamo, danas su se oglasili iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC).

“Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo iskazuju svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokog predstavnika u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), saopćeno je danas.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podsjeća da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u svom dopisu gđi Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika”, navedeno je u saopćenju nakon sjednice.

Dodaju da visoki predstavnik nastavlja vršiti mandat na teritoriji cijele BiH.

“Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a.

Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske“, dodaju iz PIC-a.

Još su pozvali sve stranke u BiH da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive zemlje.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evroatlantskom putu,

a ne da dižu nepotrebne tenzije.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH”, navedeno je iz PIC-a nakon sjednice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.