Milorad Dodik javno dao svoje mišljenje o Drašku Stanivukoviću: “Za razliku od njegovih koji ga sad napadaju, on razumije da se mora dogovarati sa skupštinskom većinom”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je samouvjereno da je pozicija novinara u redakcijama značajnog broja medija ponižavajuća, da je medijska sloboda u RS apsolutna i da prihvata da novinarska zajednica napravi prijedlog zakona o medijima. Progovorio je i o gradonačelniku Banja Luke Drašku Stanivukoviću.

“Pozicija novinara u redakcijama na značajnom broju medija je ponižavajuća. Mediji na taj način ne doprinose afirmaciji novinara, nego se tu najčešće traže podanici koji su daleko više izloženi pritisku od samih redakcija i pojedinaca u njima nego u državi”, rekao je Dodik za “UNA portal”.

On smatra da je u BiH, pa i u Republici Srpskoj medijska sloboda apsolutna, ali istče da je sloboda uvijek ograničena slobodom drugih.

Za zahtjeve međunarodne zajednice da se povuku izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno odredbe koje se tiču klevete, kao i na to da je sinoć reagovao i Johan Satler, Dodik je pojasnio da su razlozi njihova struktura koja se pobunila.

“Ti novinari tamo koji sada slave taj navodni sukob s nama, kvazi novinari koji će sada dobiti više novca od tih svojih šefova, kao što se to i očekuje, oni su postali jedni od bogatijih ljudi u Banjaluci.

Kad bi ušli u neko njihovo realno stanje, vidjeli biste šta je pravi razlog”, kaže Dodik.

On prihvata da se napravi jedan zakon o medijima, ali da ga naprave novinarske zajednice, odnosno da napravi prijedlog i uskladi ga sa ustavno-pravnim sistemom.

Na pitanje da li to znači da će izmjene i dopune Krivičnog zakonika obuhvatiti i društvene mreže, Dodik je odgovorio da hoće.

“Kako ćete dozvoliti da se čovjek krije anonimno i govori protiv drugog čovjeka? Date mu javni prostor, pa imate situaciju u Laktašima gdje se jedan dečko ubio zato što nije mogao da istrpi sramotu.

Najnoviji slučaj je i djevojčica koja se htjela ubiti zbog toga što su informacije o njenom slučaju objavljene u medijima”, istakao je Dodik.

Govoreći o vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH, Dodik smatra da je na nivou BiH formirana vlast koja je ušla u mandat i da neće biti mijenjana.

“To je teško promijeniti zbog samog načina izglasavanja nepovjerenja, treba da se dese teške promjene da bi se do toga došlo. Mi smo u Vladi Republike Srpske obezbijedili taj kontinuitet, u Federaciji, to znaju svi, toga nema”, rekao je Dodik.

On je naveo da je neprihvatljivo da se dešavaju drugi put izbori a da ne može da se formira vlast na bazi tih izbora, što govori o kapacitetu samog društva.

“I besmisleno je imati izbore ako ne možete to da završite. Kako će se dogovoriti ne znam, ali mi ćemo prihvatiti realnost izbora. Od kantona, nas interesuje Livanjski kanton, gdje ima nekoliko opština, ali je i tamo nesređena situacija”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nekada razgovara sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, za koga kaže da funkcioniše u dosta složenim okolnostima, da skupštinska većina nije njegova, a javno su data velika obećanja.

“Grad mora da živi, a sad da bi živio morate se dogovarati sa tom skupštinskom većinom. I mislim da on to razumije za razliku od njegovih koji ga sad napadaju”, rekao je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.