Milorad Dodik je izrekao jednu veliku neisitinu, pročitajte analizu Istinomjera: Ustavni sud Bosne i Hercegovine može odlučivati o ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Nakon sastanka s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, koji je održan 6.7.2022. godine u Briselu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je i odluku Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi – piše u analizi Istinomjera.

Izjavivši pritom da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske “ne mogu suspendovati ni Ustavni sud ni visoki predstavnik” te da će Zakon ići dalje u realizaciju, Dodik je, između ostalog, ustvrdio da nema ustavnog osnova da Ustavni sud odlučuje o navedenim zakonima:

“U 14 prioriteta stoji da se treba riješiti sudija Ustavnog suda stranaca, a oni danas, eto vidiš, odlučuju kako oni hoće. Nikakvog ustavnog osnova za takvo nešto nema”, rekao je Milorad Dodik, 6.7.2022.

Obrazlažući svoju tvrdnju time da su, kako je rekao, zdravstvo i promet lijekova u nadležnosti entiteta, Dodik je dodao:

“Mi smo ranije pod pritiskom iz ove zgrade ovde prihvatili da se formira jedinstvena agencija na nivou BiH. Ona nije dala nikakve rezultate i zato je Narodna skupština odlučila da ide s tim i zato Ustavni sud nije mogao drugačije ništa da odluči nego da kaže da je to u nadležnosti entiteta.

Ali to nije ustavni sud, to je inkvizicijski sud. Dakle, tako imate tri sudije stranca i dva muslimana koji će uvijek glasati samo na štetu Republike Srpske, a mi bi trebali zbog nekih dalekih vrijednosti ili nekih dalekih ciljeva da aplaudiramo tome. Naravno da nećemo.

Nismo ni mi više oni koji bi olako pristali ili napravili neku glupost. Imamo mi vremena, samo Schmidt nema vremena i nemaju sudije Ustavnog suda vremena, ovi stranci. Znate, pošalju ti Schmidta za lažnog predstavnika, pošalju sudije Ustavnog suda Nijemca, pošalje ti Albanca u Ustavnom sudu i onda kažu kako Milorad Dodik opominje, onda ja nisam politički korektan jel pominjem pripadnost”, rekao je Milorad Dodik, 6.7.2022.

Nekoliko dana kasnije, Ustavni sud BiH je na svojoj 127. plenarnoj sjednici usvojio zahtjev Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 17/22.

“Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 118/21) i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 15/22). Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu”, naveo je Ustavni sud BiH, 6.7.2022.

Kakva će biti konačna odluka Ustavnog suda BiH, ostaje da se vidi, ali da, kada se radi o Dodikovoj tvrdnji da nema ustavnog osnova da Ustavni sud odlučuje o navedenim zakonima, nju demantuju kako sam Ustav BiH, tako i stav visokog predstavnika u BiH po ovom pitanju kao vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma.

S obzirom na odredbe Ustava BiH u vezi s nadležnosti Ustavnog suda BiH te stava visokog predstavnika kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, tvrdnju Milorada Dodika da Ustavni sud BiH nema ustavnog osnova da odlučuje o ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

Cijeli analizu Istinomjera pročitajte na ovom LINKU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.