Milorad Dodik je na press konferenciji brutalno izvrijeđao Šefika Džaferovića: “On nije mentalno sposoban da obavlja svoju funkciju”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je na press konferenciji u Banjoj Luci da će u naredna tri dana odlučiti da li će na agreman njemačkog ambasadora uložiti veto, odnosno pokrenuti vitalni nacionalni interes.

I nakon današanje sjednice Predsjedništva BiH Dodik je prešao liniju političke korektnosti i kulture, pa je za predsjedavajućeg Šefika Džaferovića kazao “kako nije mentalno sposoban da obavlja svoju funkciju”.

Dodik je još jednom zatražio i smjenu Džaferovića, naglasivši da je “mržnja druga dva člana Predsjedništva BiH prema RS očigledna”.

– Mislim da je BiH u dubokoj krizi koju neće riješiti izbori – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je Predsjedništvo ponovo odbilo njegove tačke o proglašenju Šmita (visoki predstavnik Kristijan Šmit op.a.) personom non grata, pristupanju BiH Otvorenom Balkanu, izgradnji aerodroma Trebinje i interkonekciji gasovoda iz Srbije kroz RS.

Dodik je rekao da je rezolucija Bundestaga na štetu RS a u korist Bošnjaka i da je to neprihvatljiva i nedobronamjerna politika.

– Sve dok se Njemačka ne odrekne ove rezolucije ne može da bude prihvaćeno. Ovo je pokušaj okupacije – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na sceni Njemačka politika koja je usmjerena protiv RS i govori o njemačkim lošim namjerama.

– RS ne može da dozvoli da bude ekonomski potlačena – dodao je Dodik.

Rekao je da je njegovo da pokrene vitalni interes u NSRS , ali da već može da predvidi kako će se ponašati pojedini zastupnici, a da će narod to sve da vidi.

– Ako skupština kaže da sam ja u pravu onda je ona snazi, a ako nema 56 poslanika za tako nešto onda to znači da je RS dala saglasnost da dođe taj Nijemac. Nemam ništa protiv toga, ako to bude, to je onda njihva odluka – rekao je on.

Oglasili su se i iz Ambasade Njemačke u BiH

“Optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda su neodržive i neutemeljene”, rečeno je u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u BiH.

“Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS.

Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava, i koja ima budućnost u evropskoj familiji naroda i u EU”, odgovorili su iz ove ambasade na pitanje “Nezavisnih novina” kako komentarišu stavove Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, da je Njemačka protiv RS i srpskog naroda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.