Milorad Dodik je to javno priznao: “Jedna od rijetkih prilika kada članovi Predsjedništva nisu u svađi je sastanak s Erdoganom”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je nakon današnjeg sastanka s turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom o odnosima BiH i Turske te je poručio kako su ovi sastanci jedna od rijetkih prilika kada članovi Predsjedništva nisu posvađani.

Na početku obraćanja, Dodik je pozdravio niz dogovora koji će se implementirati između dvije zemlje.

“Ovo je jedna od onih važnih posjeta koje obilježe vrijeme i daje elan za rješavanje problema. Želim istaći pitanja o kojima je Erdogan govorio.

Uvijek izvršimo pomake, važna je stvar oko ličnih karata i mi to podržavamo kao i niz drugih pitanja. Do toga da se formira zajednički tim između zemalja da se bave energetikom”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako je turski predsjednik pokazao pragmatizam.

“Mi znamo za emocije koje Erdogan i Turska imaju, ali pragmatizam koji se ovdje pokazao bio je potreban da se ovdje stvari rješavaju.

Želim da se zahvalim Erdoganu jer je on lično utjecao da se BiH obezbijede količine đubriva da poljoprivredna proizvodnja bude stabilna i ne bude ugrožena”, poručio je Dodik.

Pojasnio je kako Erdogana doživljava kao velikog lidera i državnika.

“Doživljavam ga kao velikog lidera i državnika. Njegov odnos prema nama u BiH jeste s emocijama i simpatijama. Mi svi trebamo donositi naša rješenja bez nametanja sa strane.

To je nešto što bi moglo biti primjer i za mnoge druge, pogotovo one sa Zapada koji dolaze bijesni i govore kako da organizujemo naše društvo, a ostavljaju nered. Ta pragmatičnost Erdogana pomaže”, naglašava član Predsjedništva BiH – prenosi Klix.

Nakon toga, Dodik se osvrnuo i na dio sastanka na kojem se govorilo o reformama u Bosni i Hercegovini.

“Ustavna BiH i dejtonska BiH za Srbe nije problem, ostalo jeste. Želimo da se sve odvija u okviru Ustava i razgovora između nas. U tom pogledu dijelimo određene vrijednosti vezano za EU, ali želim reći da smo izgubili entuzijazam značajno što se tiče EU.

Turska ostaje u nadi oko toga, ali naš entuzijazam i onaj od prije par godine se ne može mjeriti. Što se tiče NATO-a, Turska je važna članica, najveći je finansijer i mi razumijemo unutrašnje razloge koji su doveli da budu članica.

Jednako tako, u BiH, bez obzira na razne prikaze i špekulacije, ne postoji konsenzus oko toga da postanemo članica”, mišljenja je prvi čovjek Turske.

Na kraju, Dodik je poručio kako je danas u Evropi malo lidera koji imaju kapacitet kao Erdogan.

“U tom pogledu imamo program reformi koji je u zastoju i tamo piše da se tim programom ne prejudicira članstvo u NATO-u i to je rezultat toga da nema slaganja o tome.

Erdogan to zna i razumije. Malo je danas u regiji lidera. Evropa gubi i gotovo da nema prepoznatljive lidere za krize koje dolaze i moramo se svi zabrinuti zbog toga”, kazao je Dodik.

U zaključku, Dodik je pojasnio kako su sastanci s Erdoganom jedna od rijetkih prilika kada članovi Predsjedništva nisu u svađi.

“Pristup da se uvažavaju svi jednako u BiH je najbolji mogući i to Turska pokazuje. Ja sam četiri godine u Predsjedništvu, Erdogan je ovdje drugi put. Nikada mi nismo imali toliki stepen saglasnosti kao u ovom slučaju.

Kada nam neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku smo nas trojica posvađani, a nekada i četvrti što je tu kao gost”, zaključio je član Predsjedništva Milorad Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.