Milorad Dodik je u Istočnom Sarajevu bukvalno izrekao niz gluposti, naročito je zabrinut za kralja Tvrtka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas prisutnima na svečanom defileu u Istočnom Sarajevu ističući kako obilježavanje 9. januara, neustavnog Dana RS-a ne treba biti problematično. Prilikom obraćanja izrekao je niz neutemeljenih i netačnih tvrdnji.

Dodik je na početku govora, u kojemu je malo toga novoga rekao, već se nastavio držati retorike podjela, prisutnima čestitao obilježavanje neustavnog Dana RS-a.

Pričao je o božijoj pravdi, svodeći retoriku na priču o ugroženosti u potpunosti ignorišući ustav države u kojoj živi i položaj entiteta kojeg predstavlja.

“Ovo je Republika Srpska. Republika mira i slobode, koja nikome ne prijeti i ne želi zlo. Koja je spremna da brani svoju slobodu. U ovoj republici svako je dobrodošao ko je za miran život.

Po božijoj pravdi ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. godine organizovali i osnovali svoju RS. Posebno sam ponosan na taj dan i što mogu da svjedočim o republici koja je prošla težak period rata, koju su mnogi omalovažavali, ali nisu uspjeli da je dovedu do nestanka”, poručio je.

Istakao je kako je narod RS-a spreman taj entitet da odbrani kao i da brani svoju slobodu.

Dodik je ignorisao kao i obično šta je to započeto 9. januara, a to je krvavi rat koji je doveo i do genocida.

“Ovo je trenutak kada moramo da kažemo da su kolosalni dio stvaranja RS-a dali pripadnici Vojske RS koja je zajedno sa policijom branila naše domove u neizvjesnim okolnostima u kojima je rat svaki dan donosio promjene. Mnogi su ostali na braniku ove zemlje”, kazao je Dodik.

Istakao je da je 9. januar dan kada se odaje poštovanje onima koji su dali život za RS.

Uporno je naglašavao kao da Srbe neko tjera iz BiH, zanemarujući činjenicu da je ovo država svih građana, pa i entitet kojeg predstavlja je po ustavu entitet svih naroda.

“Nećemo nigdje da idemo. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Oni iz daleka što dolaze i pokušavaju da mi nešto drugo volimo, ali ako pravde ima, ovaj jedan narod koji nikada nije bio bosanski ima pravo na svoj demoraktski izraz. Mi to pravo dozvoljavamo i drugima.

Mi smo ostali u BiH jer smo morali jer je Dejton obezbjeđivao ne samo mir, nego je uspostavio i novi politički sistem u kojem je RS najznačajniji faktor”, mišljenja je predsjednik RS-a.

Nije propustio priliku da uvrijedi međunarodne predstavnike u našoj zemlji.

Naglasio je i da će se RS prilagoditi državnom ustavu onoga dana kada joj se vrati sve ono “što su nam oteli kriminalci iz međunarodne zajednice koji nam pokušavaju oduzeti slobodu”.

Poručio je međunarodnoj zajednci da narod RS-a hoće slobodu i život, kao i da želi da Bošnjaci žive u miru.

“Pokušajte se navići na Republiku Srpsku, koja želi svakome dobro. Ne možemo dopustiti da lažni inkvizicijski Ustavni sud da kaže da Republika Srpska nije stvorena 9. januara.

Njima je sporna godina 1992. godina, a ne datum jer je tad bio mir. Ova republika koja je stvorena 9. januara stvorena je u miru, a ona 1. marta u krvi”, smatra Dodik.

Osvrnuo se i na srednjovjekovnu prošlost ove zemlje kazavši da je kralj Tvrtko bio Srbin, a ne bosanski kralj što je u svakom slučaju nonsens te plasirao totalni spin o tome da je kralj Tvrtko pisao pjesmu o Svetom Savi.

Dodik pokušava kreirati atmosferu da neko nekome otima historiju, a sebe predstavlja kao tumača srednjovjekovlja iz pozicije savremenog gledišta, što je u naučnom smislu neutemeljeno.

Poručio je i da je priča o RS-u historija slobode srpskog naroda.

“Ova policija neće ni korak na tuđu teritoriju, ali neće dozvoliti ni da se na njenoj uradi bilo šta na štetu ovog naroda. Okupimo se oko Republike Srpske, bez nje nema slobode, razvoja i opstanka na ovim prostora”, zaključio je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.