Milorad Dodik je vrlo žustro iskritikovao ministra vanjskih poslova BiH: “Elmedin Konaković da ima znanja i iskustva u politici, kao što nema…”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je komentarisao ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića koji je danas održao konferenciju za medije o radu bh. diplomatije prilikom čega ga je označio kao kočničara napretka države.

Konaković je rekao i da RS ne stoji dobro na međunarodnoj sceni, a da BiH za razliku od entiteta, ima nikada bolje odnose sa strancima.

Poruka predsjednika RS, koji svaku priliku koristi da pokaže strancima da nisu dobrodošli, poručuje ministru vanjskih poslova da dobri odnosi BiH sa međunarodnom zajednicom znače samo jedno – veća zavisnost od njihovih stavova i politika.

“Konaković da ima znanja i iskustva u politici, kao što nema, znao bi da to što BiH ‘dobro’ stoji u centrima gdje se, kako on reče, ‘o BiH odlučuje’, znači samo i isključivo da će se od njega i sličnih očekivati još veća poslušnost, podaništvo i rad protiv vlastitih i interesa svog naroda”, kazao je Dodik.

On također navodi kako RS vodi politiku očuvanja mira, a ne raspirivanja mržnje te tvrdi da to međunarodni centri vide.

“Međutim, postoje i drugi međunarodni centri moći koji dobro razumiju sve procese u BiH i koji prepoznaju da Republika Srpska vodi politiku mira i očuvanja Dejtona.

Žao mi je što Konaković nema snage da se odupre rušilačkoj politici svojih savjetodavaca i okrene se realnom dijalogu s aktuelnim političkim akterima u okviru BiH, a ne izvan nje”, poručio je.

Inače, Konaković je danas organizovao konferenciju za medije gdje je govorio o aktivnostima ministarstva u proteklih nekoliko sedmica te je poručio kako je izuzetno zadovoljan prijemom na koji je BiH naišla širom svijeta.

Kada je riječ o susretu sa Blinkenom u Saudijskoj Arabiji, Konaković ističe kako je Blinken itekako upućen u stanje u BiH.

“Impresionira njegovo poznavanje prilika u BiH, do u detalje. Zna šta radi Ambasada SAD-a u BiH i to je zaista impresivno. Znaju sve procese i čuli smo ohrabrujuće poruke podrške za BiH. Vrlo brzo ćemo se uputiti prema SAD-u te pokušati razgovarati i tamo i nekim bilateralnim temama”, ističe šef bh. diplomatije.

Govoreći o odnosima sa Saudijskom Arabijom Konaković je rekao kako se razmatra ukidanje viza za državljane ove zemlje na tri mjeseca.

“Predložit ćemo ukidanje viza na tri mjeseca za turiste iz Saudijske Arabije. Za ekonomiju bi to zaista bilo odlično”, mišljenja je Konaković.

Na kraju, šef bh. diplomatije je podsjetio kako je ugled BiH u svijetu bio jako narušen.

“Izražavam žal zbog činjenice da se diplomatija poigravala sa BiH, da su ostavili tako blijedu sliku gdje god dođemo. Toliko je propuštenih prilika. Tamo gdje se govorilo o BiH, nas nije bilo. Tek su sad ljudi iznenađeni da postoji ministarstvo i koalicija koja se bavi na dobar način svojim poslom.

Sretan sam da u tome uspijevamo. U samo osam dana smo imali sastanke sa sekretarom SAD-a, šeficom njemačke diplomatije, Velike Britanije i Saudijske Arabije”, rekao je između ostalog Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.