Milorad Dodik na HRT-u iznio teške riječi o Bosni i Hercegovini: “Zemlja koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena, gdje jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo”

“Milanović je konzistentan predsjednik, volim s njim razgovarati, a Hrvatska je nepravedno izbačena iz procesa odlučivanja kroz Savez za implementaciju mira u BiH”, rekao je prilikom gostovanja u centralnom dnevniku HRT-a Milorad Dodik, predsjednik RS. Dodik se osvrnuo na proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu. Ustvrdio je kako je to politički, a ne pravni proces.

“Primarno politički proces”

-To je primarno politički proces. Nema nikave osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran, odlukom mijenja zakon, štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svako ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina – rekao je Dodik u Dnevniku HRT-a.

Poručio je kako to govori više o Bosni i Hercegovini te ustvrdio kako je ta zemlja apsurdna.

-Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličioca na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata – ustvrdio je.

-Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH – prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema.

Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s ustavom ni s Dejtonom – zaključio je.

O tvrdnjama Heleza

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje Zukana Heleza koji je nedavno ustvrdio da se na teritoriju RS nalaze kampovi za obuku paravojnih grupa.

-Zgodna laž koja se plasira već duže vremena. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Brisela gdje ja idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti.

Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više – zapitao se Dodik.

Dodao je ipak, kako “postoje ozbiljne informacije” o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

-S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili i njihovim porodicama. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala – dodao je.

Na pitanje o tome vodi li RS na put otcjepljenja, Dodik je rekao da će se prije ostatak BiH otcijepiti od RS.

-Ja mislim da će se prije ostali dio BiH otcijepiti od RS, a ne mi od njih – rekao je.

Komentirao je i odnos s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je kako je konzistenatan političar koji “dobro razumije” stvari te da dijele iste vrijednosti.

-Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države.

I ona je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i garant Dejtonskog sporazuma. Nepravedno izbačena kao i Srbija iz procesa odlučivanja Saveza za impelmentaciju mira u BiH – kazao je.

-Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju o BiH. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti – dodao je.

Najbolja saradnja sa Čovićem

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos s političarima u BiH. Ustvrdio je kako bolje sarađuje s Draganom Čovićem nego što je to slučaj s Bakirom Izetbegovićem.

-Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje.

Nema prizemnih podvala kao što bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi – rekao je.

-To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i da lažu – dodao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.