Milorad Dodik najavljuje: Narodna skupština RS razmatrat će na posebnoj sjednici aktuelni međunarodni politički trenutak

Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će na posebnoj sjednici aktuelni međunarodni politički trenutak koji je rezultat rata u Ukrajini i dati svoju procjenu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na sjednici je planirano obraćanje ruskog ambasadora u BiH zbog čega, su kako je Dodik rekao, ostali ambasadori odustali od prisustva sjednici te ih zbog toga, ističe, nisu ni pozvali.

“Anketirali smo ih i rekli su da neće doći ako se pojavi ruski ambasador. Zato ih i nismo pozvali. NSRS je najviši zakonodavno-politički organ u RS i geopolitika je u nadležnosti RS. Nezaobilazna uloga NSRS je kada se u Predsjedništvu BiH potegne veto.

Htio sam informisati NSRS sa saznanjima o aktuelnom trenutku na međunarodnom političkom planu koji je rezultat sukoba u Ukrajini i da damo neku procjenu i viđenje kako će se kretati svijed te kako da se odnosimo prema tome”, rekao je Dodik uoči okruglog stola Akademije nauke RS o temi “Uloga Ustavnog suda BiH u primjeni Dejtonskog sporazuma”.

Govoreći o okruglom stolu, ponovio je svoj raniji stav kako je “protiv učešće stranih sudija u radu Ustavnog suda” te da je ovaj sud donio “niz neustavnih odluka”.

“Neprihvatljivo da se nalaze stranci, da se Ustavni sud bavi pitanjima i donosi odluke mimo Ustava, da je pribavio dodatna ovlaštenja da se bavi svim pitanjima da na neki način postaje vrhovni sud u BiH, što vodi ka tome da se taj sud i desi”, rekao je Dodik.

Poručio je i kako ovo “nije hir politike”.

Posebna sjednica NSRS biće održana u ponedjeljak, 6. juna, s početkom u 15 sati.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.