Milorad Dodik najavljuje radikalne poteze nakon što su mu uvedene sankcije: Odbiti ćemo sve programe koje je u ovom entitetu kreirala Velika Britanija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će vlada i druge institucije RS odbiti sve programe koje je u ovom entitetu kreirala Velika Britanija.

“Možda ćemo promijeniti i Zakon o javnoj upravi koji je kreirala Velika Britanija i napravit ćemo naš zakon o javnoj upravi”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik je izjavio da sankcije, koje je Velika Britanija uvela njemu i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović (SNSD) ne zadiru direktno u dejtonski status RS, ali da će dovesti do još većih problema u Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, u britanskom parlamentu i javnom životu probilo se nekoliko Bošnjaka koji kreiraju određene odluke, a najpoznatiji eksponent te politike je Arminka Helić, koja je postala baronesa.

Za Helić je istakao da “okuplja sve protiv Srba”. On je ocijenio da je Helić “sponzorisala” britansku rezoluciju u Ujedinjenim nacijama za koju smatra da se njome “srpski narod trebao proglasiti genocidnim”.

Govoreći o Zakonu o imovini RS, Dodik je kazao da je imovina stvar koja je presuđena i da sada neko želi da se to vrati u Parlament Bosne i Hercegovine, što bi značilo da je to zakon koji je u nadležnosti državne vlasti.

“To znači da može svako iz Federacije Bosne i Hercegovine da uloži amandman na taj zakon kojim se mijenja karakter imovine u Republici Srpskoj. To nije tako bezazleno pitanje, već je taj zakon suštinsko pitanje”, naglasio je.

On je istakao da pitanje imovine ne može biti predmet razgovora, jer je to “završeno na način da Republika Srpska ima 49 posto teritorije, a Federacija Bosne i Hercegovine 51 posto te da je samo ono što nije izričito dato Bosni i Hercegovini imovina entiteta”.

Komentarišući izjavu entitetske parlamentarke PDP-a Jelene Trivić da su sankcije njihova stvar, Dodik je rekao da je Trivić “duboko involvirana u to” i da bi najveća greška bila kada bi ona došla na čelo Republike Srpske.

“Ali, o tome će odlučivati narod”, dodaje.

Što se tiče SDS-a, naveo je Dodik, u toj stranci je značajan broj ljudi koji su patriote i koji su “navučeni od rukovodstva SDS-a u savez sa izdajničkim PDP-om, gdje je sve u funkciji britanskih obavještajnih interesa”.

Podsjećamo, Velika Britanija je stavila na “crnu listu” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu entiteta RS Željku Cvijanović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja presuđenih veličanja ratnih zločinaca funkcionerima SNSD-a su od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje sa britanskim državljanima.

Regulativa iz 2020. godine o sankcijama za BiH omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da identificira pojedince koji:

podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH, njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti, spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, se nadaju da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.