Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća: “Predlažem da RS kao pozajmicu da 12,6 miliona KM CIK-u”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom je poručio da BiH treba novu evropsku perspektivu i da upravo Michel nudi takvu strategiju.

“BiH je zaglavljena i neuspješna, a danas nakon sastanka mogu reći nekoliko tema koje bi mogle deblokirati taj put i postaviti BiH na novi put ka EU.

Saglasni smo da je ključno sačuvati mir i stabilnost. I tu nema nikakvu alternativnu. Mir po svaku cijenu očuvati, pokušati osigurati sigurnost snabdijevanja i lance snabdijdavanja da ljudi budu sigurni u vremenima koja dolaze.

Ali primjećujemo da ukupna globalna situacija daje i nove šanse za nova rješenja. Neke zemlje koje su bile daleko od BiH na evropskom putu ovih dana apliciraju na članstvo i vrijeme je da redefinišemo neke stavove”, rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je Evropska komisija bila nekorektna prema BiH tražeći ispunjavanje nekih nemogućih uslova u Mišljenju o 14 prioriteta.

“Danas sam Michelu predložio, a misim da se i Džaferović slaže, da napravimo selekciju 14 prioriteta i da završimo 5-6 koje već imamo dogovorene kako bi znali da BiH može preferirati i dobiti kandidatski status.

To bi bila nova dinamika koja bi govorila o novim očekivanjima i novoj nadi za EU. Nije nepoznato da entuzijazam i na domaćem planu za EU opada.

Kretanje prema EU se treba riješavati konsenzusom i modelirati neke stvari”, dodao je.

Dodik je kazao da 14 preporuka Evropske komisije ponovo treba staviti na stol i riješiti neke stvari jedinstveno. Ako to ne može treba tražiti druge modalitete.

Ponovio je da podržava EUFOR u broju vojnika kojem je sada ili većem, ako je opravdano, a dotakao se i izbora.

“Izbore treba provesti. Predlažem da Republika Srpska kao pozajmicu da 12,6 miliona KM CIK-u, a kada se osiguraju pare da BiH vrati RS-u taj novac i time završimu tu trakavicu.

Ako to nije prihvatljivo, neka to uradi Federacija BiH. Mi ćemo biti saglasni i da se na taj način riješi. Neka CIK radi svoj posao i pripremi izbore za 2. oktobar, jer ja sam protiv odgađanja izbora”, naglasio je Dodik.

Što se tiče rata u Ukrajini, Dodik je kazao da mu je žao što se to dešava “jer su Ukrajinci i Rusi naši prijatelji”.

“Tužni smo što to gledamo i očekujemo da se taj rat što prije završi. Nama je problem uvođenje sankcija i pridruživanje sankcijama.

BiH treba ostati neutralna. Mislim da danas možemo reći da Michel donosi nove perspektive i vrijednosti BiH. Ja prihvatam i novi geostrateški koncept i pozdravljam ga”, rekao je Dodik koji nije krio zadovoljstvo konceptom koji donosi Michel – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.