Milorad Dodik nakon sastanka sa šeficom britanske diplomatije u Predsjedništvu BiH: “Dao sam joj da pročita Aneks Dejtonskog sporazuma”

Šefica britanske diplomatije Liz Truss sastala se sa članovima Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik kaže da je, što se njega tiče, sastanak bio puka formalnost i da joj je rekao da imaju jednostrane stavove kada je u pitanju situacija u BiH.

“Sastanak za ministricom vanjskih poslova? Mogla je da primjeti potpuno podijeljeno Predsjedništvo gdje Džaferović pokušava da svoj govor predstavi kao zajedničko mišljenje.

Mogu da kažem šta sam rekao. Rekao sam da je BiH propala država jer postoji miješanje i Vlade Velike Britanije. Kaže da je ovdje kako bi branila Gruziju i BiH i da postoji opasnost.

Ja sam vrhovni komadant i rekao sam da je sve mirno i uredu i NATO je rekao da nema bezbjedonosnih prijetnji i ne može da tvrdi da nekoga brani.

Visoki predstavnik ne postoji, gospođa je govorila da on postoji, da je to Schmidt. Dao sam joj Aneks Dejtonskog sporazuma da pročita”, rekao je Dodik – prenosi N1.

Truss će se danas obratiti Oružanim snagama BiH i tom prilikom poručiti partnerima i saveznicima da ne smije biti povlačenja u podršci Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Šefica britanske diplomacije, kako se navodi, će se direktno obratiti i secesionistima unutar BiH, te im poručiti kako je budućnost zemlje u većem partnerstvu s NATO-om.

U saopštenju se između ostalog navodi kako će ministrica još jednom potvrditi predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji je suočen s ruskim malignim utjecajem.

“Truss će iskoristiti govor pred Oružanim snagama BiH kako bi okupila saveznike za veću podršku Ukrajini, uključujući povećanu isporuku oružja i ciljanih sankcija, te ustvrditi da ‘svi moramo naučiti lekcije iz prošlosti’ u suprotstavljanju Putinu, osiguravajući da izgubi u Ukrajini”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se i kako je BiH bila glasan partner u regiji, pozivajući se na protuzakonito ponašanje Rusije u Ukrajini.

U obraćanju Oružanim snagama BiH u Domu Armije u Sarajevu, ministrica vanjskih poslova će kazati kako se ruska agresija “ne može smiriti” te da se “mora dočekati snagom”.

“Ne smijemo dopustiti da se u Ukrajini razvije produljeni i sve bolniji sukob. Moramo biti neumoljivi u osiguravanju pobjede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcija. Sada ne možemo skinuti nogu s gasa”, Truss će poručiti u svom današnjem obraćanju.

Također, britanska šefica diplomacije će ponovo potvrditi opredijeljenost Velike Britanije miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te najaviti planove za produbljivanje sigurnosnog i ekonomskog partnerstva s BiH koja se suočava sa “secesionistima i ruskim pokušajima da utječu i destabiliziraju zemlju”, četvrt vijeka od jednog od najgorih sukoba u Europi.

Najavit će i cilj mobilizacije 100 miliona dolara ulaganja u Zapadni Balkan uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva do 2025., kroz program investicijskih partnerstava.

U saopštenju sa naglašava kako će se Truss direktno obratiti secesionistima unutar BiH, nakon što je Velika Britanija prošlog mjeseca sankcionirala dvije političke ličnosti zbog njihovog destabilizirajućeg ponašanja, te će im poručiti:

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u suverenitetu i samoodređenju, u većem partnerstvu s NATO-om i zemljama poput Velike Britanije”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.