Milorad Dodik nakon sastanka u Banja Luci prijeti: “Srbi i Hrvati će politički odrediti ko će ući u institucije BiH”

U Banja Luci, u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a održan sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Fokus sastanka bio je na brzom formiranju vlasti u Republici Srpskoj u skladu sa izbornim rezultatima te osvježenju kadrova.

“Spremni smo da formiramo vladu i rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske i da se uključimo u fomiranje vlasti na drugim nivoima. Konstituiranjuća sjednica NSRS-a bit će održana u utorak”, kazao je Dodik nakon sastanka.

Naglasio je kako će mjesta u Vladi RS-a biti podijeljena u skladu sa izbornim rezultatom stranaka koalicije.

“Dogovorili smo se da to vodi najstariji poslanik iz SNSD-a. Da predsjednik NSRS-a dođe iz Ujedinjene Srpske. Postigli smo saglasnost, ova struktura ojačana sa drugima, idemo za podršku četiri kandidata iz SNSD-a u Domu naroda BiH.

Imamo matematiku i politku koja će to obezbijediti. U Dom naroda ide pet delegata iz Republike Srpske, a četiri će biti iz SNSD-a. Razgovarali smo i o principima popune Vlade RS-a. Ona sada ima 16 ministarstava i predsjednika Vlade.

Želimo da što prije stvorimo institucionalne pretpostavke da većina u Narodnoj skupštini radi nesmetano. Što se tiče Vijeća naroda, dogovorili smo strukturu koja je već poznata.

Prethodno smo dogovorili da koalicioni sporazum od ranije obnovimo novim činjenicama u narednih sedam do deset dana”, kazao je Dodik.

Naglasio je da su koalicioni partneri imali kvalitetan sastanak, te da nije bilo “nekih disonantnih tonova”, da su svi predstavnici stranaka iznosili svoje stavove kao i da je zadovoljan stepenom usaglašenosti politika.

“Mi smo danas još jednom potvrdili zajedničku opredjeljenost za vlast u RS-u. Ostaje mogućnost da sarađujemo sa svima na pitanjima koja su od interesa za RS-a.

Pokazujemo stabilnost Republike Srpske koja je stvorena djelovanjem ove koalicije. BIt će dosta teških izazova u vremenu koje dolazi i vjerujem da na njih možemo kvalitetno odgovoriti”, kazao je predsjednik SP-a Petar Đokić.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da broj osvojenih mandata govori o snazi koalicije, a predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je dvotrećinska većina “nacionalno pitanje”, izražavajući nadu da će u NSRS postojati ova većina.

Istaknuto je i kako će četiri delegata u Domu naroda BiH biti “bedem odbrane” Republike Srpske.

“Mala inovacija. Idemo u utorak na sjednicu Narodne skupštine RS-a, a omogućavamo da se uvede u praksu i to da srpski član Predsjedništva BiH polaže zakletvu u skupštini.

Dakle, prvi put prije nego što se uvede u mandat, član Predsjedništva polaže zakletvu u Narodnoj skupštini, što želimo uvesti u praksu”, najavio je Dodik.

O formiranju vlasti na nivou BiH predsjednik SNSD-a je rekao:

“Vidim da ovi muslimani nešto se pate. Ko će šta će… Oni bi kao nešto određivali, ali mislim da nisu u poziciji da sada išta određuju i da će blok Srbi-Hrvati politički odrediti ko će od muslimana ući u institucije BiH”, rekao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.