Milorad Dodik nakon što je izazvao skandal na Sudu BiH ponižavao i strance, zasmetala mu i latinica

Milorad Dodik se kratko obratio novinarima nakon što se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasnio o krivici u predmetu koji se protiv njega vodi zbog nepoštivanja odluka koje je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Dodik je kazao kako je optužnicu podiglo nelegalno Tužilaštvo i da u Ustavu Bosne i Hercegovine ne piše da postoje Sud i Tužilaštvo BiH.

Tokom početka suđenja, Dodik se osvrnuo i na ambijent u samom Sudu BiH te je poručio kako u Sudu nije istaknuta zastava RS-a već samo zastave Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Osim toga, prilikom izjašnjavanja o krivici, Dodik je odbio da ustane te je izjavio kako ga bole leđa.

Također, predsjednik RS-a je imao prigovor i na to što je optužnicu dobio na latinici, a ne na ćirilici.

“Sve je urađeno kršenjem Dejtonskog sporazuma, nametnut je sud i tužilaštvo mimo Ustava. Visoki predstavnici su neovlašteno mimo Dejtonskog sporazuma donosili odluke i nametali”, kazao je Dodik.

Ponovio je neutemeljene tvrdnje o visokom predstavniku o tome da je neizabrani stranac koji nije imenovan odgovarajućom rezolucijom Vijeća sigurnosti nametnuo akte i rekao da ukoliko se ne poštuje može se ići u zatvor od pet mjeseci do pet godina, a da je on samo prvi koji je doveden po tom osnovu.

“Ne mogu da vjerujem da u tužilaštvu i nelegalnom sudu sjede pravnici koji ignorišu da jedinu zakonodavnu aktivnost provodi Parlamentarna skupština i ignorišu da stranac koji nije pravilno imenovan ali i da jeste ne bi imao prava da nameće”, kazao je Dodik.

Naveo je da je ovo proces u kojem se pokušava obračunati sa RS-om i njenim predsjednikom, a da Ustav RS-a kaže da predsjednik RS potpisuje zakone koji su prošli punu proceduru u Skupštini, a da je on potpisao zakone koji su prošli takvu proceduru.

“Bošnjački klub nije potegao vitalni nacionalni interes jer je smatrao da je prošao proceduru.

Da je bošnjački klub problematizovao pitanje Ustavni Sud RS-a bi odlučivao postoji li vitalni nacionalni interes ili ne.

Klub Bošnjaka nije smatrao tako i tako je došlo do mene na potpisivanje.

Rukovodili su se time da omoguće Tužilaštvu da što prije poduzme ove radnje” kazao je Dodik.

On je rekao da se na ovaj način razgrađuje BiH i da će braniti na sudu i na svaki način kao predsjednik RS-a, a da se u Sudu našle samo zastave BiH i FBiH, a da nema zastave Republike Srpske.

“Ja sam optužnicu dobio na latinici, a zna se da sam pripadnik srpskog naroda i tražio sam da se dostavi ćirilici.

Pokušali su da mi uvale optužnicu. Optužnica je nerazumljiva jer je podignuta na bazi činjenice da je Schmidtu povrijeđena sujeta”, kazao je Dodik.

Naveo da se radi o političkom procesu i da vidi da mu je već izrečena i presuda te da postoji klika, udruženi poduhvat kojeg čine Schmidt, Murphy i neki predstavnici zapadnih ambasada te da je sve nelegalno i cirkus.

“Ja ću doći i na sljedeće sesije i to nije sporno i u atmosferi koje ovdje nepovoljna za bilo koga iz RS-a.

Narodna poslovica kaže Sila Boga ne moli, Bog silu ne voli”, zaključio je Dodik – prenosi Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.