Milorad Dodik nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: “Ovo je propala rezolucija”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon što je u Generalnoj skupštini UN usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici da, kako on kaže, nisu uspjeli da imaju ni natpolovičnu većinu, što, kako kaže, govori da je ovo propala rezolucija. Dodik je kazao i da su 84 glasa ZA nedovoljna.

–Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale.

Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio – kaže Dodik nakon usvajanja rezolucije

Dodik je kazao i da su 84 glasa ZA nedovoljna.

“Amerikanci će reći da je 84 glasa “za” dovoljno, ali po kojem principu je to dovoljno. Da li je to po demokratskom? Pa nas na Zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Oni to nemaju. Zašto lažu?. pita se Dodik.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

ČITAJTE I OVO: Kakve riječi Željka Komšića nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici: “Uprkos nervozi dijela zvaničnika iz RS, u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni”

ČITAJTE I OVO: Pogledajte kako se glasalo i koje zemlje su bile za, protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.