in ,

Milorad Dodik nije uspio spriječiti Svena Alkalaja da govori u UN-u, reagovali i Željko Komšić i Aleksandar Vučić

Održana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Održana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i njegovog nasljednika Mehanizma. Akcenat je stavljen na hašku presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Na sjednici je ranije predviđeno bilo obraćanje ambasadora Alkalaja. Ali je onda reagovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je kazao da se Alkalaj ne može obratiti VS-u “jer Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”.

Dodik je u pismu naveo da bh. ambasador može fizički prisustvovati zasjedanju. Ali “bez obraćanja”.

Reagovao je i njegov kolega iz Državnog predsjedništva. On je u pismu adresiranom na VS UN-a kazao kako Alkalaj imao potpuno odbrenje da se obrati na sjednici.

Željko Komšić pisao Vijeću sigurnosti

“Koristim priliku da vas informišem kako predsjedavajući Dodik nije slijedio proceduru Predsjedništva kada je iznio svoje mišljenje. U svojstvu člana Predsjedništva BiH informišem vas da nema nikakvih prepreka za obraćanje ambasadora Alkalaja pred Vijećem sigurnosti”, zaključio je Komšić.

On je u rekaciji za N1 kazao da je “Dodik razbojnik poput Mladića”.

“Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Vijeću sigurnosti UN-a. S ciljem da sprječi obraćanje ambasadora BiH na sjednici Vijeća sigurnosti”, naveo je na kraju Željko Komšić.

Akademik Duraković “silovito” o Mladiću: “Presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS”

Jadranka Kosor ispravila predsjednika Evropskog vijeća: “U Srebrenici je bio genocid, a ne samo “masakr”