Milorad Dodik o najavi Christiana Schmidta da će se uskoro baviti RS-om: “Nisam vračara, ali šta god uradi nećemo provesti”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) održao je danas u Beogradu konferenciju na kojoj je govorio o vlasti u Republici Srpskoj te izborima i planovima.

Dodik je na početku obraćanja istakao da je došao da se obrati medijima i javnosti u Srbiji o tome kakva je trenutna politička situacije u Republici Srpskoj.

“Republika Srpska je ekonomski stabilna, izvršava svoje obaveze, nema izazove koji bi mogli da ugrozi njeno funkcionisanje u kraćem i srednjem roku.

Danas kad je svijet u jednoj ozbiljnoj nestabilnosti, RS pokazuje elemente stabilnosti. Najveća zaduženja se odnose na stare dugove prije 1991. godine”, kazao je.

Smatra da je neprihvatljivo da se prebrojavanje izbornih rezultata vrši sporo te da je to je nemoć BiH.

“Želim da kažem da jedan dio medija pokušava nevještim pokušajima destabilizira, stvori nepovjerenje prema izborima. CIK je naložio da se prvo broji glasovi za Predsjedništvo BiH, nakon toga za parlamentarni nivo što je veoma složenom, pa tek onda za predsjednika i skupštinu RS-a. Ovo je rezultat uzurpacije stranaca u BiH.

CIK bi mogao samo da provodi izbore za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. BiH nema niti jedne zajedničke izbore, sve se bira na nivou entieta. To je jedna manipulacija koja se duže vrijeme čini kroz izborni proces.

CIK nije izabran zakonito i u njegovom izboru su učestvovali stranci koji su odabrali i predsjednike političkih stranaka u RS-u. Na nivou CIK-a iz FBiH vidljivi su ljudi koji su ranije bili angažovani u SDA su danas članovi Izborne komisije”, kazao je ističući da su izborna pravila mijenjana u toku izbora.

O Christianu Schmidtu

Predsjednik SNSD-a osvrnuo se i na ulogu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Mi vjerujemo u ustavnu BiH još uvijek. Današnja BiH je nametnuta, nije ustavna, nije po volji naroda. BiH je u veoma lošoj situaciji. Teško je nama objasniti, a kamoli vama koji ponekad samo pratite šta se dešava.

Christian Schmidt nije visoki predstavnik, taj voluntarizam koji krši međunarodno pravo je apsolutno neprihvatljivo. I dalje ćemo to odbijati. BiH nema viziju, nema zajedničke viziju”, rekao je Dodik.

Dodik je odgovorio i na pitanje šta misli o odlukama koje u BiH nameće visoki predstavnik.

“Republika Srpska neće provoditi njegove odluke. Nećemo objaviti ništa od njegovih odluka u Službenom glasniku RS-a što znači da je neprovodivo.

Sad ga prihvataju Hrvati jer je nametnuo nešto što njima odgovara. On je mali špekulant koji pokušava da pridobije neku vrstu pažnje.

Mi jesmo još uvijek zvanično za to da idemo ka EU, ali ne znamo kako će to izgledati za par godina”, objasnio je Dodik.

Nakon najave Schmidta da će se u narednom periodu više baviti RS-om i državnom imovinom, novinari su pitali Dodika i šta misli o čemu se tačno radi.

“Nisam ja vračara šta to znači, posebno tako nekonsolidovani tipovi. Svaka njegova odluka je nevažeća u RS-u. Vidim da hoda po sarajevskim medijima i dodvorava se njima tamo.

U svakom slučaju, nemam mnogo šta o tome da kažem, svaka njegova odluka neće biti primjenjivana niti objavljena u službenom glasniku”, najavio je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.