Milorad Dodik obratio se medijima nakon sastanka sa liderima “Osmorke” u Doboju: “Od državne imovine ne odustajemo, ali to nije dio sporazuma”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se medijima nakon sastanka s liderima Osmorke u Doboju te je poručio kako postoji želja svih aktera u procesu formiranja vlasti na državnom nivou da se odblokira rad institucija.

Prvenstveno, Dodik se osvrnuo na moguće imenovanje Denisa Šulića u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te je poručio kako on neće biti kandidat za ministra.

“Zahvalan sam Šuliću što je shvatio da špekulacije mogu biti prepreka i dogovorili smo se da prihvatimo njegovo mišljenje.

Otklonit ćemo taj problem. Što se nas tiče, ali i Osmorke, oni razumiju da je to hibridni problem koji je izmislila SDA koja je željela problematizirati njegovo imenovanje”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako će umjesto Šulića, SNSD na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice postaviti nekoga iz reda Ostalih.

“Da ne bi bio on taj koji će se potrošiti, predložit ćemo nekoga iz reda Ostalih za to mjesto, u narednom periodu. Što se tiče ostalih tema.

Stvar je u tome da se deblokira način odlučivanja o važnim temama. Mi želimo da deblokiramo odlučivanje na Vijeću ministara. Važno je za sve ljude u BiH da se deblokiraju procesi”, poručio je predsjednik SNSD-a.

Pojasnio je kako je SDA ranije više od godinu blokirala proces rada Vijeća ministara.

“SDA je blokirala više od godinu blokirala Vijeće ministara. Nakon šest mjeseci funkcionisanja, više se ništa nije moglo odlučivati. Želimo da odlučujemo, radimo.

Pitanja poput imovine to se rješava političkim dijalog. Nismo obećali da ćemo prestati od borbe za imovinu. To je stvar neke procedure koja ima svoje uporište.

Što se nas tiče, to je riješeno Dejtonom. Mi ćemo razgovarati s njima o tome. To nije stvar koja se rješava smjernicama koje smo donijeli da bismo formirali Vijeće ministara”, mišljenja je Dodik.

Na kraju, Dodik je pojasnio kako u RS-u neće odustati od pitanja državne imovine, ali i 9. januara.

“Ako je problem 9. januar i nama je problem 1. mart. Je li neko mislio da se mi odričemo 9. januara?

Niti mi očekujemo da se neko odrekne 1. marta. Međutim, to su teme koje se neće skloniti s dnevnog reda, ali ima mnogo drugih koje prvo treba završiti”, zaključio je Milorad Dodik – prenosi Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.