Milorad Dodik okuraženo tvrdi: “Razmišljamo da ukinemo Vijeće naroda RS”

Lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se ne mogu jednako posmatrati Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

On je naveo da je “Dom naroda Federacije BiH institucija ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom i kao takva je dio Ustava, dok Vijeće naroda Republike Srpske nije predviđeno Dejtonskim sporazumom” i, kako je naveo:

“plod je antipravnog nametanja rješenja jednog od bivših visokih predstavnika”.

Komentarisao izjavu Nikšića

Komentarišći izjavu lidera Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermina Nikšića, kojom traži od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne rješenja, koja će uravnotežiti ulogu Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH, Dodik je rekao da Schmidt, “čak i da je legalno izabran u Savjetu bezbjednosti UN-a, ne bi mogao intervenisati na međunarodni ugovor kakav je Dejtonski sporazum”.

“Ne vjerujem da Nikšić sve ovo ne zna, kao što ne vjerujem da ima neko ko bi mogao izjednačiti te dvije institucije”, kazao je Dodik – prenosi N1.

Prema njegovim riječima, ovaj entitet odavno razmišlja da ukine, kako je rekao, “neustavno Vijeće naroda”, koje se, kako je dodao, “pokazalo kao kočničar napretka, a ne garant ravnopravnosti u Republici Srpskoj”.

Vijeće naroda Republike Srpske konstituisano je 29. aprila 2003. godine, na osnovu odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na teritoriji cijele BiH.

Vijeće naroda RS ima četiri kluba delegata, srpski, bošnjački, hrvatski i iz reda “ostalih”, a njegova osnovna funkcija je da štiti vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda u ovom bh. entitetu.

Da bi bilo koji zakon ili odluka Narodne skupštine RS mogli stupiti na snagu, mora da ih potvrdi i Vijeće naroda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.