Milorad Dodik opasno provocira: Ako Trump ponovo pobijedi, ne bih oklijevao da proglasim nezavisnost RS-a

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je kazao da vjeruje u nezavisnost RS-a i da smatra da će se to morati desiti jednog dana, te da bi on mogao da bude zaslužan za to u nekoj perspektivi. Rekao je da sutra putuje u Brisel, a nakon toga ide na suđenje.

-Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo.

Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca – naglasio je Dodik za srbijansku TV Prva komentirajući odlazak na nastavak suđenja 6. decembra u Sud BiH.

Za ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza je rekao da ne govori istinu kada priča “o nekim vojnim kampovima u RS-u jer je drugoj strani samo važno da drži stereotip o Srbima kao lošim momcima”.

On je naglasio da je kao predsjednik RS-a obavezan prema Ustavu da potpiše ukaz koji je donijela Narodna skupština.

-Cilj je da se oslabi RS i ojača unitarna BiH – istakao je Dodik, te dodao da je njegova politika da očuva status RS-a u teritorijalnom i političkom smislu.

Govorio je i o Trumpu.

“Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske. Onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam.

Ali ako bi Trump ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao”, rekao je Dodik za TV Prva.

Kada je riječ o američkim sankcijama njemu i njegovoj porodici, Dodik je rekao da je to više nemoć, te da nema pravo da zbog svog komoditeta žrtvuje interese RS-a.

Dodao da je ponosan na svoju porodicu, dodajući da su oni veoma svjesni i odgovorni ljudi i da se bore u životu, a da to smeta Amerikancima.

Predsjednik RS-a je dodao da je on birani funkcioner i da ima pravo da bira na koji način vodi politiku.

“Ključno pitanje oko mene nije više kriminal, sada se sve svelo na retoriku, to im smeta i to im je pogubno”, istakao je Dodik.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH, Dodik je rekao da je za Srbiju relevantno Predsjedništvo BiH, a ne jedna trećina tog predsjedništva koju čini Denis Bećirović, koji je, kako je naveo, “kvazihistoričar i mrzi sve srpsko, iznosi laži, ali nema potencijal da nešto učini”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.