in ,

Milorad Dodik optužio ministra vanjskih poslova Ukrajine da laže i poručio: “Prestanite se igrati države i Twitter diplomatije”

Ministra vanjskih poslova Ukrajine je optužio da laže

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika oglasili su se povodom afere “Ikona” i posljednjih poruka iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Dodik je u svojoj reakciji pozvao ukrajinskog ministra da “prestane da se igra države i Twitter diplomatije”, te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

“Kao doktoru pravnih nauka i ministru vanjskih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Također, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, historijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine”, navodi se u reakciji.

Pozvao je Dodik Ukrajinu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

Ministra vanjskih poslova Ukrajine je optužio da laže

Iz kabineta podsjećaju da su 23. decembra 2020. godine zatražili od Ambasade Ukrajine u BiH da dostave sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

“Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku”, navodi se u saopštenju.

Tvrde da do danas Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije

“Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije”, navodi se u saopćenju.

Također se ističe da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

“U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio „nestale“ historijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina”, navodi se u saopćenju.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu “da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

TAJNE SVEMIRA NASA-ino robotsko vozilo Curiosity već 3.000 dana otkriva enigme Marsa

Satove na Sabornom hramu u Mostaru donirali katolik, musliman i pravoslavac