Milorad Dodik oštro predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto: “Šta sad hoćeš? Usvojili smo dva potrebna zakona”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da će zakon o sudovima BiH biti podržan samo ako srpska strana bude saglasna, dodajući da predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto ne bi trebala da rizikuje odnose u okviru partnerstva na nivou BiH i to učini unilateralnim. Komentarišući najavu da bi se na sjednici Vijeća ministara u utorak mogao naći zakon o sudovima BiH, Dodik je rekao da je Krišto sklona da unosi “neku vrstu hitnoće” tamo gdje za time nema potrebe.

Dodik je podsjetio da su na prethodnom sastanku partnera na nivou vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara rekli da imaju obećanja iz Evropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi.

Dodao je da je i jedno i drugo urađeno, upitavši – šta sad hoće?

On je ponovio da zakon o sudovima može biti usvojen ako će sjedište Apelacionog odjeljenja biti u Banjoj Luci i ako Sud BiH ne može da sudi po zakonima RS i da izuzima predmete iz RS-a.

“Takav zakon ćemo prihvatiti”, poručio je Dodik.

Govoreći o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa na nivou institucija BiH, Dodik je rekao da neki, kako je naveo, trabanti iz opozicije kažu da je riječ o prenosu nadležnosti, a nisu ni pročitali šta piše.

“Vidim da galame, izmišljaju laži, pokušavaju da prave neku priču. Kako smo prenijeli nadležnosti? Kakvo preglasavanje kad tamo piše da je jednaka zastupljenost Srba, Hrvata, Bošnjaka.

Tamo piše da ima prosta većina za neka pitanja tehničke prirode, a kada se odlučuje o pitanjima za šta se formira komisija onda mora biti dvotrećinska većina”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Nebojša Radmanović čovjek koji ima svoj stav i da u SNSD-u baštine ljude koji mogu da izraze svoj stav.

“Koliko sam razumio, njegov prigovor je vezan za potrebu da to ide u redovnu proceduru, da je to došlo uveče, a treba sutradan glasati, što je opravdan zahtjev gospodina Radmanovića, ali u tome nema nikakve razlike u samom SNSD-u”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da američka struktura čini sve da učini nepodnošljivim stanje u RS-u, a jedan od aktera koji to čini i angažovan je da to čini je, kako kaže, predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.