Milorad Dodik otvoreno i javno zaprijetio: “Novim zakonom tražimo svu imovinu, ako neko to ne želi odvojit ćemo RS”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je danas nakon sastanka vladajuće koalicije izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.

“Većinska koalicija misli da je RS napadnuta po različitim osnovama gdje se želi dodatno osuditi srpski narod i RS”, smatra Dodik.

Naglasio je kako će zajedničko saopćenje stranaka koalicije biti objavljen kako bi se javnost upoznala sa detaljima budućeg rada na pitanjima od interesa.

“Ova koalicija se bavi bitnim pitanjima za RS, jedno od njih je pitanje imovine, ali isto tako i pitanje budućih aktivnosti na koji način ćemo se kretati”, istakao je Dodik.

Najveći dio press konferencije održane danas u Banjoj Luci ticao se nacrta izmjena Krivičnog zakona RS-a koji se odnosi na kriminalizovanje klevete.

“Republika Srpska je daleko veće demokratsko društvo nego što je bila ranije, ali je netačno ovo što pokušava nekoliko novinara koji neće moći da lažu i kleveću.

Osim puke solidarnosti koju pokazujete, za to se zalažemo i mi. Zato će policija sa vama obaviti detaljne razgovore i usaglsit ćemo okvir zajedno sa vama.

Nećemo razgovarati sa onima koji prave spektakle koji ne postoje, posebno sa onima kao Trifunović koji je novcem USAID-a kupovao najbolje automobile. U svakom slučaju žao mi je zbog uznemiravanja njihove djece i apsolutno osuđujem to, ali mi je drago da osuđuju i napad na tuđu djecu”, istakao je.

Naglasio je da će tekst izmjena Krivičnog zakona RS-a biti predmet javne rasprave, a ponovno je komentirao je i izmjene Krivičnog zakona BiH u smislu zabrane negiranja genocida koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Zamislite kakav se genocid mogao desiti da ga branis zabranom pominjanja. Ako ga braniš zakonom, onda je to u najmanju ruku sumnjivo, ali vi o tome ne govorite. Lakše vam je sa nama da se nosite nego da imate posla sa strancima”, smatra Dodik.

Poručio je medijima da uporno predstavljaju RS na loš način i da smatra kako ne postoji elita u novinarstvu jer je glavna vrijednost postala špekulacija.

Govorio je Dodik o tome i kako navodno zna da neki tužioci i sudije sarađuju sa strancima te da upravo ti protiv njega i pokreću procese.

“Kadija te tuži, kadija te sudi. Naš narod mora da se ne boji ničega. Ne treba nam ni sukob ni vlast, ali su mislimani došli u poziciju da ne mogu bez toga. RS-a neće učestvovati u sukobu već će voditi Ustavom. SVe to poštujemo. Struktura kaže dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi na tome ostanemo i onda smo nestašni momci. Da je istina sve što vi pišete ja bih gledao kako biološki da preživim”, poručio je Dodik medijima u Banjoj Luci.

Smatra kako među političarima u RS-u ima “bitangi i izdajnika”.

“Sve što je na nivou BiH je trulo i ne vrijedi. Kada ja to kažem kažu napada državu, ali to nije država već državna zajednica. Ima neke ingerencije države i to je ok. Ovi iz Evrope nama to furaju”, smatra Dodik.

Evropski prioriteti i državna imovina

Komentirao je Dodik evropski put BiH i 14 prioriteta.

“Mi smo vidjeli jednu podvalu oko tih 14 prioriteeta, oni izaberu neke i traže rješavanje i proglašavaju uspjeh. Nikada tu nema pitanja koja su izazovi za nas kao što je visoki predstavnik i sudije Ustavnog suda”, kazao je Dodik – javlja Klix.ba.

Traži da se svih 14 prioriteta jednako razmatra i da se o njima počne razgovarati.

“Naši odgovori će biti veoma jasni, ali odbijamo centralizaciju po ijednom pitanju, to se neće desiti. Imamo odgovor na svih 14 i nikada nećemo izdvojiti niti jedno pitanje”, rekao je.

U vezi sa donesenom privremenom mjerom Ustavnog suda BiH kojom se suspendira primjena Zakona o imovini RS-a, Dodik je rekao:

“Nema ustavnog suda na svijetu koji donosi privremene mjere. Eto ga. Ovaj donosi, kakve privremene mjere? Ali to sve valja ako je protiv RS-a, ali neće moći. Moj zahtjev će sad biti, ne samo da ćemo obuhvatiti ovu, sad ćemo uraditi svu imovinu, sve ćemo vratiti u RS.

Ako imovinu budete tražili razvalili ste BiH, mi nećemo o tome razgovarati na Vijeću ministara. Prije 15 godina je bilo pitanje perspektivne vojne imovine iz koje su izvukli svu imovinu. Nismo mi totalni kreteni. Odvojit ćemo Republiku Srpsku ako nam budete otimali imovinu, pa vi pričajte Dodik secesija. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bismo ostavili”, poručio je Dodik.

Istakao je predsjednik RS-a i kako BiH nikada neće biti u NATO-u.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.