Milorad Dodik pitao njemačku ministricu Annalenu Baerbock: “Kako omekšati Brisel da BiH dobije kandidatski status?”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon sastanka s njemačkom ministricom Annalenom Baerbock, kazao je kako je tražio omekšanje briselske administracije te dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

“Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vrijeme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status”, izjavio je Dodik.

Naveo je kako je njemačkoj ministrici “objasnio” da u BiH nema secesionističkih namjera.

On je kazao kako se radi o značajnom spinu da se stanje u BiH prikaže nestabilnim, što, kako on kaže, nije tačno.

“Treba više podržavati EUFOR-ove procjene o sigurnosti, a ne neke zabludne političke propagande koja dolazi najčešće iz Sarajeva”, izjavio je.

Kazao je da se budućnost Evrope ne može graditi na razgradnji nekih država te naveo kako misli na BiH i položaj RS-a u njoj.

“Imamo neku saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke izgradi potpuno neutralna pravna analiza o stanju BiH i tome šta je rađeno te da na bazi toga razgovaramo dalje”, izjavio je Dodik.

Podsjećamo, u izvještaju koji je pripremljen u Evropskom parlamentu osuđuje se djelovanje Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu RS.

Pred Evropskim parlamentom je izvještaj o stranom djelovanju na demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući i dezinofrmacije. Izvještaj je u februaru načinio istoimeni komitet.

U izvještaju se primjećuje kako je Rusija svoj utjecaj širila kroz Pravoslavnu crkvu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (posebno entitetu Republika Srpska), Gruziji i u određenoj mjeri Ukrajini. Navodi se kako je ovaj utjecaj korišten za širenje antievropskih osjećanja, poticanje sukoba među lokalnim stanovništvom i pristrasnog predstavljanja historije.

Osuđuju se napori Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu kako bi raspirivala sukobe među zajednicama, što bi dovelo do destabilizacije regiona.

Iskazana je zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve da u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni Hercegovini (posebno Republici Srpskoj), Rusiju predstavu kao zaštitnika porodičnih vrijednosti i pojača veze između crkve i države.

Kao zabrinjavajuća je označena pomoć koju su Mađarska i Srbija pružile Kini i Rusiji u širenju njihovog geopolitičkog utjecaja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.