Milorad Dodik podnio krivične prijave protiv Christiana Schmidta i Dragana Prusine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je podnio krivične prijave protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine.

Dodik je na svom Twitteru objavio fotografije krivične prijave te istaknuo razloge. Ponovio je svoje stavove da Schmidt nije zakonski visoki predstavnik.

“Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a.

U namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Schmidt se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Time je on počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske”, naveo je.

Direktora Službenog lista krivi zbog objavljivanja odluka visokog predstavnika, što je inače pravna obaveza.

“Protiv Dragana Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, svjesno kršeći zakon, svojim utjecajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske.

Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH”, naveo je Dodik.

Ovo je novi potez Milorada Dodika koji dolazi nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio odluke Narodne skupštine RS-a o nepoštivanju njegovih odluka i odluka Ustavnog suda BiH, koje su donesene kao reakcija na promjenu Pravilnika US BiH.

Jučer je on također potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.