Milorad Dodik podnio prijavu protiv visokog predstavnika Schmidta u Banja Luci, oni je poslali u Sarajevo

Prijava koju je Okružnom javno tužilaštvu Banjaluka podnio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv Christiana Schmidta proslijeđena je na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, rečeno je iz Okružnog tužilaštva. Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka rečeno je da je navedena prijava proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 16. avgusta.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić za Detektor je kazala da je prijava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, koju su dobili od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, proslijeđena Državnom tužilaštvu.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo proslijedilo je predmetnu prijavu Tužilaštvu BiH na daljnju nadležnost”, rekla je Bavčić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je u julu krivične prijave protiv Schmidta zato što se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika i protiv direktora “Službenog lista BiH” Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika.

“Protiv Schmidta krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN”, naveo je tada Dodik.

On je rekao da se Schmidt, u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je istakao da je Schmidt time počinio krivična djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

“Protiv Prusine podnio sam krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH jer je kao direktor Službenog lista BiH, svjesno kršeći zakon, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika u Službenom listu BiH usljed čega je nastala teža povreda prava Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Prusina je time počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi po članovima 220 i 224 Krivičnog zakona BiH.

I prijava Dodika protiv tužioca Nedima Ćosića proslijeđena

Javno tužilaštvo RS zaprimilo je prijavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Nedima Ćosića i dodijelilo je republičkom javnom tužiocu koji će odlučiti u kojem smjeru će se odvijati rad na tom predmetu, rečeno je Srni iz Tužilaštva.

Iz Javnog tužilaštva RS precizirano je da je prijavu zaprimilo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kiminala, te da je putem “TSMS” /Sistem za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvu/ dodijeljena u rad tužiocu.

Dodik je 15. avgusta podnio krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv tužioca Ćosića zbog, kako je naveo, nezakonite odluke o podizanju optužnice protiv njega i Lukića.

Dodik je rekao da je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika RS i Lukiću.

Tužilac Tužilaštva BiH Nedim Ćosić podigao je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koju je Sud BiH sedam dana poslije vratio na doradu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.