Milorad Dodik poslao Christianu Schmidtu burno otvoreno pismo, evo šta mu je poručio…

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas je uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

“Gospodine Schmidt,

Republika Srpska i ja kao predsjednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje.

Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima.

Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima.

Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure. Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH“, navodi Dodik na početku pisma.

Potom nastavlja u svom stilu i Schmidtu poručuje da on “nije visoki predstavnik”.

“Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste Visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga.

Visoki predstavnik je bio gospodin Incko. Bio je gospodin Lajčak. Bio je gospodin Petrič. Karl Bilt.

I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste. Vi se lažno predstavljate i na taj način kompromitujete međunarodnu zajednicu u BiH i brukate njemački narod“, navodi Dodik.

Dalje dodaje da Schmidt istovremeno ponižava Srbe, Bošnjak i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH.

“Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone.

Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i prijetite.

Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju“, dodao je Dodik.

Za kraj pisma dodaje da ne pokušava raditi u BiH ono što on prvi ne bi dozvolio u Bavarskoj.

“Gospodine Šmit, ja jako poštujem Bavarsku iz koje dolazite i koja ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani. Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj.

Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski! I previše Vas je, nećete proći. Džaba Vam Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje.

Nećete proći! Umjesto što prijetite, obezbijedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Savjeta bezbjednosti UN-a.

Ako ne znate, sjedište Savjeta bezbjednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi.

Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovdje“, navodi se u otvorenom pismu predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika upućenom Christianu Schmidtu.

Podsjetimo, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je kako se se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku. On je u Pressingu N1 kazao da se ne osjeća kao kukavica i slabić što jučer nije otišao u Banjaluku, nego da je ispao mudriji od Dodika.

“Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?!

Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjaluci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao”, rekao je Schmidt.

Schmidt je poručio da će sigurno doći u Banjaluku, ne precizirajući kad.

“Ja ću svoje obaveze izvršiti i mnogi će se začuditi kako će to izgledati. Kad bih se plašio da odem u dio zemlje koja je kandidat za EU zato što mi neko prijeti, onda nešto ne bi bilo uredu sa mnom”, rekao je visoki predstavnik.

Schmidt je u Pressingu odgovarao na brojna pitanja voditelja Amira Zukića, a između ostalog o tome smije li smijeniti Dodika, hoće li nametati nove zakone, ima li i dalje podršku međunarodne zajednice i hoće li ostati u BiH, da li je on visoki predstavnik samo za Federaciju a ne i za RS, je li ugrožen mir u zemlji, šta bi se desilo ako bi se ugasio OHR i ako bi strane sudije napustile Ustavni sud.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.