Milorad Dodik poslao poruku: “Možete da jaučete, vrištite, organizujete Jazz festival, ali ovo je imovina RS”

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Banjalluci je komentarisao održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske po njegovom zahtjevu o odbijanju agremana njemačkom ambsadoru.

Govorio je i o drugim temama kao što je državna imovina za koju nesuvislo tvrdi da je ona isključivo u nadležnosti entiteta.

Kada je riječ o odbijanju agremana njemačkom ambasadoru Dodik objašnjava da je to uradio jer je njemački Bundestag nedavno usvojio rezoluciju kojom se mijenja politički sistem BiH, što je za Dodika nedopustivo, i on ne želi da ambasador provodi takvu politiku u BiH.

“Njemačka politika nakon odlaska Merkelove se promijenila. Ona je promuslimanska u BiH i ona pokušava da napravi redizajn političkog sistema putem rezolucije koju su ranije donijeli”, pojasnio je Dodik – prenosi N1.

Dodik kaže da će se vidjeti da li je opozicija za takvu rezoluciju ukoliko ga ne podrži i, kako kaže, time javnosti u RS predstavi da li podržava ili ne nakane iz Njemačke.

“Ono što je važno istaknuti da je moja želja da se Narodna skupština afirmiše kao krajnje mjesto odluke, da to nije Predsjedništvo BiH nego da je to Narodna skupština.

Kako će NSRS odlučiti to je drugo pitanje. Neki misle da to nije trebalo potezati, neki nisu nikada to uradili”, naveo je Dodik.

Na novinarsko pitanje o donošenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu pokušaj da se zaobiđe Zakon o državnoj imovini, Dodik u svom stilu ističe da je imovina po Dejtonu u nadležnosti RS i to se neće promijeniti.

“Možete da donosite šta god hoćete, da se slikate, jaučete, vrištite, možete da organizujete Jazz festival oko toga, ali je ovo imovina RS”, kategoričan je Dodik.

O održavanju vježbe “Kombinovani napor 22” koju će promatrati NATO, Dodik objašnjava da je to dio ranijih aktivnosti i da je NATO tu posmatrač kao što to, kako kaže, radi i u Srbiji te je ponovio da je protiv NATO-a i da BiH treba demilitarizirati.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.