Milorad Dodik postavio “ultimatum”, poručio da je za nastavak pregovora u BiH uslov smjena Bećirovića, Konakovića i Lagumdžije

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je da je uslov za nastavak pregovora na nivou koalicije u Bosni i Hercegovini smjena Zlatka Lagumdžije, Elmedina Konakovića i Denisa Bećirovića. Dodikovi zahtjevi za smjenu su u principu neprovodivi.

Naveo je da poziv za najavljeni sastanak u Mostaru koji bi trebao da bude održan sljedeće sedmice, nije još uvijek dobio, ali i da nije siguran da li se više išta može i uraditi.

“Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH,

da se smijeni Lagumdžija i da se smijeni Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH te aktivnosti koje su proveli u Ujedinjenim nacijama potpuno ilegalno, potpuno tajno.

To je minimum.

Možda onda da sjednemo i dalje da pričamo o nečemu”, rekao je Dodik prenose Nezavisne.com.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je u ponedjeljak nakon sjednice HNS-a da bi vladajuća koalicija na nivou države trebala održati sastanak sljedeće sedmice u Mostaru.

Dodikovi zahtjevi za smjenu su u principu neprovodivi.

Za smjenu Zlatka Lagumdžije bi bila neophodna saglasnost Denis Bećirovića i Željka Komšića, dok je za smjenu Elmedina Konakovića neophodna prekompozicija vlasti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.