Milorad Dodik potpisao Ukaz o proglašenju zakona NSRS koji je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je novi antidejtonski i antiustavni potez potpisavši ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Riječ je o zakonu kojim se onemogućava objava odluka OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske. Za ove izmjene glasala su 54 poslanika.

Riječ je o izmjenama Zakona koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine.

Ovo u praksi znači da Dodikovim potpisom Službeni glasnik RS-a neće objavljivati odluke visokog predstavnika, što je direktno antidejtonsko djelovanje i udar na državu BiH.

Viisoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a, no vlast u RS-u očito da ne mari za njegove odluke i nastavlja udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.

Ne treba zaboraviti da je Schmidt nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Sada treba vidjeti kakvu će reakciju imati Tužilaštvo BiH i nadležne policijske agencije.

Dodik u udarima na ustavno-pravni poredak BiH nije sam s obzirom da ga u ovim akcijama snažno podržavaju koalicioni i stranački partneri – Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Radovan Višković, Staša Košarac, Nenad Nešić i ostali.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je prošle sedmice podnio krivičnu prijavu protiv sebe zbog donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS.

Ova informacija je za Klix.ba potvrđena iz Tužilaštva BiH.

“Prijava je zaprimljena i putem CMS sistema dodijeljena u rad tužitelju koji će postupati po prijavi”, rečeno nam je iz Tužilaštva BiH.

Dodik je govoreći o prijavi protiv samog sebe i svojih saradnika rekao da se odlučio na taj potez jer ga nije prijavio niko iz Federacije BiH.

Iz Tužilaštva BiH su kazali da nisu zaprimili druge prijave koje se odnose na navedeno, osim Dodikove.

“Od ranije, u radu ima više predmeta u kojima je Dodik Milorad, u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena djela”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.