Milorad Dodik reagovao na oštro saopštenje Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagirao je na oštro saopštenje Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. Iz Ambasade je ranije saopćeno da SAD “neće mirno gledati ako predsjednik Republike Srpske bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH”.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije”, naveli su iz Ambasade.

Kako ističu, “prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini”.

“Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske:

tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade”, stoji u reakciji SAD.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjećaju ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Dodik je kazao da su se “nekada saopštenja američke Ambasade čitala s pažnjom jer su se oglašavali s jakim razlozima ili jakim porukama onako kako su se oglašavale ambasade velikih sila”.

“Međutim, ambasador SAD u Sarajevu Michael Murphy od američke Ambasade napravio je opozicionu partiju sa zadatkom da komentariše izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja”, rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da “BiH ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Murphy može odmoći”.

“Privatni rat koji Murphy vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni Sjedinjenim Državama koje bi trebalo da znaju šta Murphy radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike je naglasio da zbog građana RS-a želi da istakne da američki ambasador ne govori istinu kada govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i mogućnostima koje je Republika Srpska dobila tim sporazumom.

“Bez pristanka Republike Srpske neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO savezom, ako to bude suprotno interesima Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.