Milorad Dodik sada stvarno ide baš predaleko sa svirepim prijetnjama: “Za Oružane snage BiH i VSTV ćemo povući saglasnost”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaprijetio je večeras da će biti povučene saglasnosti bh. entiteta RS-a date na sporazume o vojsci (formiranju Oružanih snaga BiH) i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

“Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u“, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, prenosi portal N1.

On je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz “rušenje” zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS.

“To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska RS”, naveo je Dodik.

On je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini RS prema tim i drugim bitnim pitanjima za ovaj entitet, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsenuz mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

On je ukazao na to da u RS-u postoji većina koja može odlučivati, dodajući da bi bilo dobro da u stvarima bitnim po RS svi u tome budu, te ih je i pozvao na to.

“Mi smo ti koji imamo izvorna ovlaštenja, a to što neko kome je dato da tumači Dejtonski sporazum kroz izvršne odluke nameće promjenu ustavnog sistema, to mu nije dato”, istakao je Milorad Dodik.

Ne postoje, naglasio je, nikakva primoravanja nekog da nešto radi, već da vlast i skupštinska većina raspolažu sa dovoljno kapaciteta da rade ono što je neophodno i što je konceptualni pristup.

Konstatovao je da se u ovom bh. entitetu sve problematizuje, kao što je najnoviji slučaj sa zakonom o šumama i odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za taj zakon.

“Kažu da se to mora urediti na nivou BiH, a čim se to uređuje na nivou BiH, onda se daje pravo da BiH raspolaže tom imovinom. Da ne govorim o tome kako bi i da li bi ikada bilo saglasnosti FBiH da se formiraju ‘Šume Republike Srpske'”, naveo je Milorad Dodik.

On je naglasio da to i slično tome “treba odbiti i odbaciti”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.