Milorad Dodik se javio: “Crnogorci, nećemo vam zaboraviti!”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je danas izjavio da je “sraman čin” podrška Crne Gore najavljenoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

“Što se tiče Crne Gore, naravno da nam nije ugodno, ali nećemo zaboraviti“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodavši da nije očekivao da će Crna Gora “nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima” jer je ranije priznala nezavisnost Kosova i “ima neki odnos prema Bosni i Hercegovini, ne računajući da je tu i Republika Srpska”.

Dodik je kazao da RS podržava srpski narod u Crnoj Gori, koji je, kako je ocijenio, bio “potlačen” u vrijeme vlasti Mile Đukanovića, a “vidimo da i sada nisu poboljšane okolnost i slobode za naš narod u Crnoj Gori”.

Dodik je dalje rekao da Јasenovac i Srebrenica nisu uporedivi te “Srbi, pogotovo iz RS, treba da izbjegnemo tu zamku upoređivanja”.

Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju poštu i pijetet stradalima u Јasenovcu. To treba prestati”.

Po njegovim riječima, prijedlog rezolucije o Srebrenici je “težak dokument” koji će ostati trajno u percepciji naroda.

“A sada vidimo one, koji bi oprali svoju savijest i onda se tako ponašaju. RS to ne prihvata”, rekao je Dodik.

Iznio je kako smatra da ta rezolucija nema nikakve veze s presudama sudova, već je “politička platforma koja treba da omogući da se devastira RS”.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je ocijenila da su rezoluciju o Srebrenici “doveli na teren prebrojavanja glasova i time uvrijedili sve žrtve”.

“Radili su krijući. Bez konsenzusa, prekršili sve moguće procedure. Mijenjaju i mehanizam glasanja u Generalnoj skupštini UN-a da bi imali glas više. To je zaista uvreda za sve žrtve”, rekla je Cvijanović – prenosi N1 pisanje agencije Beta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.