Milorad Dodik se javio iz Slovenije sa Brdo-Brijuni procesa: “Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju o konstitutivnim narodima”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa u Sloveniji usvojeni zaključci koji govore o tome da Brisel treba da posmatra Zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice.

Dodik je, u izjavi za RTRS nakon sastanka, rekao da “druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Dodik je istakao da bi Brisel u narednih pet godina trebalo da izdvoji više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

“U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo vidjeli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uslova za takav čin”m rekao je on.

Dodik je naglasio da je ovakav format razgovora dobar, te da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio da je sretan i zahvalan što se sastanak završio pozitivno.

“Diskusije koje smo imali su bile konstruktivne. Ima stvari koje nas dijele, ali moramo shvatiit gdje su nam razlike i prevazići ih. Diskusije nisu bile toliko dramatične da bi nas udaljile od usvajanja zaključaka.

Nažalost, nismo mogli usvojiti deklaraciju jer je bilo određenih problema koji su nas podijelili. Ali, Predsjedništvo Brijuna potvrdilo je ponovo da je proširenje EU bitno kao hitno rješenje za stabilnost naš regije.

Pozivamo na napredak procesa proširenja. Pozivamo da se osigura BiH status kandidata do kraja 2022. godine.

Posvećenost dijalogu je jedini način da se prevaziđu bilo kakve razlike ili nerazumijevanja u našem odnosu”, rekao je Pahor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.