Milorad Dodik se naljutio i najavio žalbu sudu i krivičnu prijavu protiv članova Centralne izborne komisije BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji su danas, kako je rekao, prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.

Dodik je nakon odluke CIK-a da prizna sporni listić sa izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao da je CIK pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu.

“Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka CIK-a mora biti poništena”, naglasio je Dodik za Srnu.

Prema njegovim riječima, sve što su prema zakonu članovi CIK-a danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura prilikom izbora delegata u Dom naroda, što su i učinili i utvrdili da nije bilo povrede postupka.

“Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili.

Za to je nadležna komisija Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći.

Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za delegate i vrate postupak u Narodnu skupštinu”, rekao je Dodik.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH priznala je danas sporni listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To znači da će o petom delegatu iz RS-a olučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili opozicija drugog.

Centralna izborna komisija je zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić ipak ispravan i da prema tome Nenad Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Protiv odluke su glasali članovi komisije Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić, dok su ostali podržali prijedlog kojim se priznaje glas za listu PDP-a.

Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.