Milorad Dodik se naljutio zbog Ćamila Durakovića pa se javno obrušio na njega: “On je na toj priredbi mogao da bude samo u svoje ime”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi u Banja Luci nije predstavljao Republiku Srpsku jer, kako je kazao., za to nije imao saglasnost predsjednika RS.

Dodik se oglasio na Twitteru što mu je postala praksa u posljednje vrijeme. Valjda smatra da je moderan ako se tako oglašava.

“Ćamil Duraković na jučerašnjoj priredbi nije predstavljao Republiku Srpsku. To može samo ako mu predsjednik RS da saglasnost.

Pošto te saglasnosti nije bilo, Duraković je na toj priredbi mogao da bude samo u svoje ime – naveo je Dodik.

Podsjećamo, Akademija posvećena Danu državnosti Bosne i Hercegovine i ove godine je održana u Banja Luci u organizaciji SDP-a.

Njoj, između ostalih zvaničnika, prisustvuje i Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske koji je rekao da je ceremonija dokaz da je BiH malo šira nego što pojedini misle.

“Ovo je drugi put da svi oni koji žive u ovom entitetu sebe doživljavaju Bosancima i Hercegovcima. Svi mi koji volimo ovu zemlju želimo na jedan ovakav način pokazati da države ima na cijelom njenom teritoriju.

Mi smo ovdje u Banjaluci i kao predstavnici naroda, lično ja kao potpredsjednik entiteta RS. Večeras sam ovdje da pokažemo svima da je BiH malo šira od onoga što zamišljaju ili što smatraju da bi trebala biti”, naveo je Duraković.

Dalje je istakao da je 25. novembar datum kojim se šalje poruka o multietničnosti BiH.

“I upravo iz tog razloga se osjećamo slobodno i u Banjaluci i svim drugim gradovima BiH. Zbog toga smo večeras ovdje da pošaljemo poruke i damo podsticaj multietničnoj BiH koja treba imati prostora za sve one koji u njoj žive”, naglasio je Duraković.

S obzirom na to da je općepoznato da lideri u RS ne prihvataju 25. novembar kao Dan državnosti BiH pa se to tako prenijelo i u bojkot svečanosti povodom tog praznika, danas su još jednom predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Milorad Dodik, predsjednik RS negirali njegovo obilježavanje naglašavajući da on nije državni.

“To je njihovo političko mišljenje, ali historijske činjenice su drugo što se sigurno naši preci koji su prisustvovali ZAVNOBiH-u ne bi složili.

Danas imamo različite politike pa i tako ovakve retrogradne, ali i ovu koju mi vodimo, a to je politika mira i niko nam ne može zabraniti da volimo našu državu pa ni Cvijanović ni Dodik”, zaključio je Duraković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.