Milorad Dodik se obratio iz Istočnog Sarajeva, uputio poruku i Bošnjacima: “Ostali smo u Bosni i Hercegovini jer smo morali, ovaj narod hoće slobodu”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na obilježavanju neustavnog dana RS ponovio je ranije optužbe na račun međunarodne zajednice, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te je ponovio svoje ranije stavove o značaju RS.

Također, Dodik je ponovio da “srpski narod voli i cijeni RS i Srbiju”.

“Odlučni smo da ostanemo ovdje i nećemo nigdje da idemo. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Samo za one iz daleka koji dolaze, i pokušavaju nam reći da nešto drugo da volimo, mi im kažemo da volimo RS i Srbiju.

Ako pravde ima, i politički i ljudske i Božije, ovaj ovdje srpski narod koji nikad nije bio bosanski srpski narod nego su bili Srbi, ima pravo na demokratski izraz i svoja okupljanja”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da su ostali u BiH “jer su morali” te je rekao da je RS nezaobilazan faktor.

“Ovaj narod hoće slobodu i život u RS. Mi želimo da Bošnjaci žive u miru, da se razvijaju. Ne želimo da zaustavimo niti jednu investiciju, nećemo dozvoliti da oni nama zaustave naš razvoj.
Poradite nešto na tome. Naviknite se na RS”, dodao je Dodik – javlja N1.

Također je ponovio ranije optužbe na račun Ustavnog suda BiH.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dodjeljivanja priznanja Vladimiru Putinu i obilježavanja nelegalnog devetog januara Dana RS-a.

“Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”, navodi se u saopćenju.

Iz ambasade su poručili da je to odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka.

“Također, odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”, poručuju iz ambasade.

Podsjetili su da je član tri Dejtonskog sporazuma jasna i da se Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne.

“Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put.

Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti”, oštro su zaključili iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.