Milorad Dodik se obratio javnosti nakon sastanka s partnerima iz RS-a: “Ne postoji državna koalicija”

U Banjaluci je danas održan sastanak koalicionih partnera ovog entiteta, a glavni akteri su se obratili na kraju. Dodik je poručio da će kolektivno odbaciti prijedloge koji su najavljeni na sjednici Generalne skupštine UN-a, te se osvrnuo na aktuelnu situaciju. Dodik je kazao da je jedna od tački dnevnog reda bila i najavljena Rezolucija u Srebrenici čije je usvajanje najavljeno za sjednicu Generalne skupštine UN-a krajem ovog mjeseca. Također, ponovo je negirao genocid u Srebrenici, te je izjave ministra Elmedina Konakovića nazvao “glupim pristupom”.

“Mi smo stavili na dnevni red najvažnija pitanja naših odnosa ali isto tako i pitanja važna za RS. Sve je vezano za prijedlog Generalne skupštine UN o određenim tekstovima, to smo odbacili.

Mi ćemo usvojiti izvještaj međunarodne komisije, a koji je dostavljen cjelokupnoj javnosti, tu stoji da u Srebrenici nije bilo genocida. Tu stoji da u čitavom periodu rata je stradalo 3.741 osoba, a da je na istom prostoru stradalo preko 2.500 Srba. S obzirom da za genocid mora postojati namjera jednog naroda da eliminiše drugi, to nije dokazano.

Mogli ste da čujete glupi pristup Konakovića o Vučiću da se skine kolektivna odgovornost. Ne postoji kolektivna odgovornost, nego kolektivna budalaština Konakovića i partnera“.

“Ovo je loše, ta njihova pozivanja na pomirenje u BiH su promašena zbog činjenice da pokušavaju satanizovati RS i jedan narod. NSRS će nas podržati, a naša javnost će biti upoznata s tim. Postoje neki drugi odnosi vezano za nastalu situaciju jer je Šmit uradio to što je uradio”.

“Pokušavaju natovariti veće probleme za RS i Srbe, ući u materiju Izbornog zakona mogu samo diletanti i oni koji se hrane mržnjom. Oni koji mrze oni najviše i gube. Mislimo da postoji kolektivan pristup mržnje prema RS od strane Bošnjaka koji žele da devastiraju Srpsku i nestane kao neželjeni faktor. S druge strane, nama je željeni faktor. Mogu govoriti šta hoće, ali uporno nam servisirati samo mržnju, doći će do trenutka da više o tome nećemo moći razgovarati“, kazao je Dodik.

“Naši rokovi nisu uslovi, nego ponuda. Pozivamo na razum, ali želim da budu nerazumni i prepuste nam mogućnost da usvojimo izborni zakon RS. To nije nikakav antiustavni poduhvat.

U članu 1B piše da CIK provodi izbore za Predsjedništvo i Predstavnički dom i ništa više. To što su oni uzurpirali ranije pravo da provode izbore ne znači da nisu u pravu”, dodao je Dodik.

“Ne postoji državna koalicija. NIkakva koalicija na nivou BiH ne postoji”, kazao je Dodik dok je odgovarao na pitanja.

“Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH”, poručio je.

Petar Đokić je kazao da se ovom saradnjom rješavaju pitanja koja postoje u radu svake koalicije – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.