Milorad Dodik se obratio u Bratuncu: “Republika Srpska neće postojati za 10 godina u ovakvim okolnostima, na sjednici ćemo inicirati dva prijedloga”

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zajedno sa delegacijom položio je danas cvijeće na groblju u Bratuncu uoči sjednice Vlade RS u Srebrenici. Dodik se obratio medijima kazavši da će uputiti prijedlog kolegama FBiH o mirnom “razdruživanju”. Danas se u UN-u glasa o Rezoluciji u Srebrenici.

“Ovdje smo danas da bismo skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu i činjenicu, koja se zanemaruje, a to je da je u zločinima koje je počinila muslimanska struktura (kako oslovljava Bošnjake koji su konstitutivna kategorija u Ustavu op.a) na ovim prostorima stradalo 3.5000 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao.

Danas se u UN-u glasa za Rezoluciju kojom se želi da se nametne kolektivna krivica Srbima, na jedan način koji je lukavo smišljen kako bi se kroz istoriju obilježavao dan navodnog genocida u Srebrenici a to ne podrazumijeva stradanje Srba”, kazao je Dodik na početku obraćanja u Bratuncu.

U narednim rečenicama Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici.

“Činjenica da su se motivisali za peirod od 11. do 18. jula 1995 u želji da prikažu da je u naletu razjarenih vojnika srpskog naroda pobijeno preko 8.000 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Taj broj se skupljao na razne načine. Žao mi je svake žrtve, bošnjačke ali i srpske pogotovo. Rane mog naroda me najviše bole“.

“Mi smo navikli na taj život, uz oprost i poštovanje drugih žrtava. Svi ti koji su učestvovali u operaciji u Srebrenici pod naletom međunarodne nepravde danas su procesuirani i osuđeni. S druge strane, vidimo jednu kolektivnu nepravdu, a to je Naser Orić i njegovi zločini nad Srbima (Orić je oslobođen optužbi pravosnažno u Sudu BiH) koji slobodno hoda i smije se žrtvama”, kazao je Dodik.

“Ovdje smo da skrenemo pažnju na činjenicu da niko osim nas ne vodi računa o stradanju srpskog naroda. Sjećanje će biti pamćeno onoliko koliko narod bude pamtio.

Pravda koja se zove sudovi za njih nema. Sve to što smo gledali govore o tome da je stvar u Srebrenici koja se nameće kao takva priča, zamislite muslimanska strana je godinu dana prije nego se desio taj događaj, podnijela tužbu protiv Srba za genocid”, kazao je Dodik – prenosi N1.

O Rezoluciji

Dodik je ponovio stav da “Bošnjaci ubjeđuju druge da u Rezoluciji nigdje ne piše kolektivna odgovornost”.

“Boli nas nepravda i nemoguće da su ozbiljni ljudi svijeta prihvatili ovakvu lakrdiju. Bošnjaci nas ubjeđuju da nigdje ne piše kolektivna odgovornost. Kako je moguće da se nešto proglasi Danom sjećanja ako je neko individualno počinio zločin. To treba prije svega Njemačkoj jer se samo jedan dan genocida može obilježavati u svjetskim okvirima.

Mi se ne moramo tog dana sjećati jer ništa nismo uradili. Na današnjoj sjednici ćemo inicirati dvije stvari, prvo da ćemo utvrditi jedan dan kojim ćemo obilježavati žrtve Srebrenice i bošnjačke i srpske.

Drugo, moj prijedlog će biti da se u narednih 30 dana sačini izvještaj o funkcionisanju BiH u 30 godina kako bi uručili FBiH naš prijedlog sporazuma o razdruživanju i vratimo se u svoje okvire. BiH je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

“Pokušat ćemo mirni razlaz u narednim godinama jer ovo ne funkcioniše. Kako živjeti sa narodom koji našu nerođenu djecu smatra genocidnom? Nisam ja izmislio termin “genocidaši””, kazao je Dodik.

“Republika Srpska u ovakvim i sličnim okolnostima neće postojati u narednih deset godina. Zato želimo da kažemo da ne možemo ostati u zajednici sa onima koji nisu nikada prihvatili slovo Dejtona. Hoćemo da budemo ono što jesmo”, kazao je u obraćanju Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.