Milorad Dodik se obrušio: “Mi ti koji samo treba da dobijamo ćušku. To neće tako ići barem dok mi vodimo Republiku Srpsku”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ubijeđen je da će Narodna skupština Republike Srpske podržati njegov veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu.

“Kao član Predsjedništva BiH dužan sam da štitim interese Republike Srpske do nivoa da pokrenem vitalni interes i ja sam to uradio”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodao je da Njemačka “prije nego što pošalje novog ambasadora mora da razgovara sa Republikom Srpskom, a ne o njoj”.

“Njemačka stalno razgovara o nama. Mi smo manje vrijedni, nevrijedni, oni su nekakav poseban narod, a mi ti koji samo treba da dobijamo ćušku. To neće tako ići barem dok mi vodimo Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Ocijenio je da to nije “priča o njemu, već da on na ovaj način daje priliku narodnim poslanicima da odluče o agremanu njemačkom ambasadoru”.

“Zar mi treba na sve to da ćutimo? Ja nisam taj političar i čovjek”, kazao je on i optužio opozicione stranke u RS-u da o svemu tome “nemaju nikakakav stav i da su sterilni”.

Prema njegovim riječima, opozicija je “čekala ovo da pokaže svoje podaništvo strancima i nepripadnost ovom narodu i Republici Srpskoj”.

On je ocijenio da opozicija “nema nikakvu politiku, već samo Milorada Dodika kojeg pljuju”.

“Opozicija je izgubljena u vremenu i prostoru, nema nikakvu energiju i ništa ne promovišu. Oni vjeruju samo da će nekakav međunarodni faktor smijeniti Milorada Dodika i zabraniti njegovo djelovanje da bi oni mogli biti neka vlast”, kazao je Dodik.

Povodom Dodikovog glasanja u Predsjedništvu BiH protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru opozicione stranke su optužile Dodika da i dalje radi na međunarodnoj izolaciji Republike Srpske, posebno je sukobljavajući s Njemačkom, koja je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera države i ovog entiteta.

Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne o njegovom vetu.

Prema Ustavu BiH, kada član Predsjedništva BiH iz RS-a pokrene veto, o njemu se izjašnjava Narodna skupština RS – prenosi N1.

Veto je potvrđen ako za njega glasa dvotrećinska poslanička većina.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.