Milorad Dodik se obrušio na američkog ambasadora: “Murphy mora da ponjavu budalaština ispiše da bi otišao zadovoljan na spavanje”

Nakon što je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy žestoko iskritikovao Milorada Dodika, stigao je i odgovor predsjednika RS. Podsjetimo, Murphy ke kazao između ostalog da su nedavne nepromišljene izjave Dodika u kojima poziva na rušenje državnih granica na Zapadnom Balkanu kako bi se stvorila jedinstvena srpska država to jasno pokazuju.

“Takve izjave ne samo da destabilizuju Bosnu i Hercegovinu, već prijete i sigurnosti i stabilnosti regije.

Ova posljednja eskalacija dolazi nakon kontinuirane kampanje destabilizirajuće retorike i postupaka usmjerenih na podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i države BiH.

Gospodin Dodik blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ​​ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, umjesto da se, u dobroj vjeri, uključi u pregovore i postizanje kompromisa koji su potrebni za usvajanje reformi potrebnih za približavanje građana Evropskoj uniji.

U Republici Srpskoj, gospodin Dodik radi na tome da stanovnicima uskrati njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda medija, govora i okupljanja, kako bi se zaštitio od kritika i odgovornosti”, tvrdi Murphy.

Dodao je da je tužna je činjenica da je Dodik tokom skoro osamnaest godina koliko je na vlasti za narod Republike Srpske dao vrlo malo. Počnimo s činjenicom da se stanovništvo za koje tvrdi da ga brani smanjuje.

“Stanovnici Republike Srpske masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Čitave porodice zaključuju da graditi život u Republici Srpskoj nije ekonomski moguće ni politički sigurno.

Samo u prošloj fiskalnoj godini radna snaga u Republici Srpskoj smanjena je za 10 posto, a zvaničnici procjenjuju da će Republici Srpskoj do 2028. godine trebati između 20.000 i 30.000 stranih radnika kako bi se nadomjestio sve veći nedostatak radne snage.

Ovaj odliv mozgova potkopaće privredni razvoj. Ako je gospodinu Dodiku cilj da smanji RS, onda u tome uspijeva”, rekao je.

Kaže da je budžet RS godinama bilježi deficit, ali najgore tek dolazi. U prvih devet mjeseci 2023. godine Vlada RS se na domaćem tržištu dugoročno zadužila za približno 569 miliona KM (308 miliona dolara) po rekordno visokim kamatama.

Stigao i odgovor Dodika

“Јoš nije kasno da SAD sačuvaju ugled svjetske sile u očima ljudi koji žive u BiH, ali da bi se to desilo, američki ambasador Michael Murphy, prvo mora da ode kući”, stoji u odgovoru predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika na navode američkog ambasadora Murphyja.

-Nekada je sve stajalo u jedan tvit.

Murphy mora da ispiše ponjavu budalaština da bi otišao zadovoljan na spavanje – napisao je Dodik na društvenim mrežama reagujući na Murphyjevo saopštenje u kojem je, između ostalog, rekao da Dodik rizikuje budućnost građana RS i podriva Dejtonski sporazum.

Dodik je naveo da primjećuje malu razliku u saopštenjima.

VEZANI TEKST:

Američki ambasador Murphy: Za RS najgore tek dolazi. Dodik rizikuje budućnost građana RS u opasnoj igri

-Ovo neobično podsjeća na rukopis opozicije u RS.

Ranije su Murphyjeva pisanija ličila na saopštenja SDA. Ali ni onda ni sada nisu imala veze s realnošću. Usuđujem se reći, ni s pameću – istakao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.