Milorad Dodik se obrušio na Borenovića pa javno poručio: PDP i Branislav 90% prodaju, a 100% izdaju RS…

Lider SNSD-a Milorad Dodik odgovorio je na današnje izjave Branislava Borenovića, lidera PDP-a, koje je iznio u programu N1.

Komentirajući Borenovićevu izjavu da je Christian Schmidt “90 posto visoki predstavnik koji ima 100 posto mogućnosti da riješi određene stvari u BiH”, Dodik ga je nazvao izdajnikom.

“PDP i Branislav Borenović 90% prodaju, a 100% izdaju Republiku Srpsku.

Dejtonski sporazum i Aneks 10 ne poznaju 90% bilo čega. Voditi računa o tome da Schmidt nije prihvatljiv nekim članicama PIK-a, a zanemariti stav Narodne skupštine Republike Srpske koji kaže da Schmidt nije visoki predstavnik govori koga Borenović i PDP u stvari slušaju i u čijem interesu rade”, naveo je Dodik.

Komentirajući izjavu ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova da BiH nije neprijateljska zemlja zato što nije uvela sankcije Rusiji, iako se BiH deklarisala i pridružila zemljama EU u podršci Ukrajini i pridružila se sankcijama, Borenović kaže: “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je BiH uvela sankcije Rusiji, a Dodik to ne zna.

Ako nije znao da se BiH pridružila sankcijama, danas zna. Priča jednu stvar pred kamerama, a sa druge strane formalno ništa ne radi da svoj stav potvrdi.

Nakon svih njegovih lažnih obećanja sve se razbilo u paramparčad jer je jasno da su sankcije uvedene. SNSD i Dodik su učestvovali u tome ili nečinjenjem ili dogovorom u tajnosti”.

Ističe kako “u tajnosti rade drugačije”.

“Ako je moguće što više biti neutralan, iako je to sada teško, moramo ljudima reći da je 66% naše robne razmjene sa EU a samo 2% sa Rusijom.

Nekoliko zemalja: Italija, Njemačka , Srbija i Hrvatska su nam bitne od njih nam zavisi život.

Moramo se okrenuti Evropi i prestati razmišljati emocijama. Treba nam bolji život u ovoj zemlji jer mi pripadamo geopolitički zapadnoj civilizaciji”, jasan je Borenović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.