Milorad Dodik se obrušio na Denisa Bećirovića: “Da nam se više ne miješa u kuću niti da nam prebrojava ukućane i rođake”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović “može da govori samo u ime Bošnjaka” i da bi za obraćanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću morao da pribavi stav tročlanog Predsjedništva BiH.

“Za međunarodni politički saobraćaj, za obraćanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on bi trebalo najprije da pribavi stav Predsjedništva BiH, pa onda da govori u ime BiH”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bećirović “nikako da se pomiri sa činjenicom da on može da govori samo u ime Bošnjaka i da svaka njegova izjava, poput ove o Svesrpskom saboru, predstavlja samo njegov lični stav za domaću upotrebu, na nekih dvadeset posto teritorije”.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu, “ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije”, entitetski predsjednik je kazao da Bećirović “kao Bošnjak musliman nema nikakve veze sa Svesrpskim saborom, niti Sabor ima veze sa narodom koji on predstavlja u Predsjedništvu BiH (članovi Predsjedništva BiH po Ustavu ne predstavljaju jedan narod, nego sve građane države)”.

Dodao je da su “priče o velikosrpskim projektima dio retorike 90-ih godina prošlog vijeka” i da su na toj “šupljoj priči” Bošnjaci tokom rata u BiH sebe “predstavljali kao žrtve tog projekta”.

Prema njegovim riječima, iz Bećirovićeve reakcije na Svesrpski sabor vidi se potreba da se pod kontrolu stavi Republika Srpska, Srbi i njihovi odnosi.

“Poručujem mu da nam se više ne miješa u kuću niti da nam prebrojava ukućane i rođake. Da nam se ne miješa u slavlja i okupljanja”, kazao je Dodik.

ČITAJTE I OVO: Denis Bećirović oštro o Aleksandru Vučiću: “Zalažući se za realizaciju mračne ideje ‘jedan narod, jedan sabor’, negira značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti”

Govoreći o Bećirovićevim ocjenama da je Svesrpski sabor iskoristila Rusija da bi destabilizovala jugoistočnu Evropu zbog rata u Ukrajini, on je naveo da je “plašenje svijeta Rusijom i Rusima postala mantra bošnjačkih političara, koji misle da takvom retorikom kupe koju simpatiju Zapada”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.