Milorad Dodik se oglasio nakon odluke Ustavnog suda BiH

Nakon što je jučer Ustavni sud BiH donio odluku o privremenoj suspenziji primjene entitetskog Zakona o lijekovima, privremenu mjeru suda komentirao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ustavni sud BiH na jučerašnjoj plenarnoj sjednici privremeno je suspendirao Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske koji je krajem prošle godine izglasan u Narodnoj skupštini RS-a.

Zakon je s odgodom stupio na snagu 28. juna ove godine, a odlukom Ustavnog suda njegova primjena je suspendirana sve do odluke o meritumu i dopustivosti koju Ustavni sud tek treba donijeti.

Nakon što je već komentirao kako je “odluka suda neustavna jer nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima”, član državnog Predsjedništva ponovio je opredjeljenje manjeg bh. entiteta da nastavi djelovati u pravcu “vraćanja nadležnosti”.

“Borenović se raduje odluci Ustavnog suda BiH. Na njegovu žalost, Agencije za lijekove će biti. Zakon je stupio na snagu i biće sproveden”, istakao je Dodik.

Oglasili su se i iz OHR-a na Twitteru.

– OHR pozdravlja usvajanje privremene mjere Ustavnog suda BiH kojom se stavlja van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi do donošenja konačne odluke Suda u ovom predmetu.

Usvojenom mjerom sprječavaju se ozbiljne, dalekosežne i potencijalno nepopravljive štete koje bi u konačnici ugrozile sistem zdravstvene zaštite građana – navodi se u reakciji OHR-a.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je komentarisao odluku Ustavnog suda BiH o suspenziji enitetskog Zakona o lijekovima.

– Odluka Ustavnog suda je očekivana. Usvajanje entitetskog Zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Tu nikada nije bilo dileme.

Očekujem od svih institucija, nosilaca dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak – rekao je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.