Milorad Dodik se oglasio nakon sastanka Izvršnog komiteta SNSD-a: Dobro je da je deblokirana istočna konekcija, ali će kasnije doći do blokada

Milorad Dodik je nakon sastanka Izvršnog komiteta SNSD-a govorio o nekim aktuelnim političkim pitanjima, te između ostalog poručio da se podržati sporazum sa Islamskom zajednicom ako bude na istom nivou prava kao Pravoslavna i Katolička crkva.

“Dobra vijest da je došlo do deblokade istočne gasne interkonekcije, međutim na nivou Predsjedništva će doći do blokade i moramo naći načine kako ćemo se kretati kroz tu vrstu priču”, kazao je Dodik.

Ponovio je da ukoliko dođe do blokada projekata da predstavnici SNSD-a neće glasati za bilo koji drugi projekt na području Bosne i Hercegovine.

“Za sve bi bilo bolje da dođe do potpune deblokade i potpune širine u pogledu projekata, da nivou BiH ostane propluzivan automatski kada dođe do zahtjeva za projekte”, poručio je Dodik.

Politiku u okviru Predsjedništva ocijenio je i dalje kao veoma hetereogenu, da se vide pojedinačni nastupi i da je SNSD konstatovao da Predsjedništvo samo u cjelini ima kapacitet da predstavlja BiH kada postoji konsenzus.

Sporazum sa Islamskom zajednicom

“Na dnevnom redu imali tačku sporazum BiH i Islamske zajednice. Uvijek na početku Predsjedništva pojavi se to pitanje, u kojem se predviđa ekskluzivitet za pripadnike Islamske zajednice.

Naš pristup je da treba doći do sporazuma i doći što prije ali ne može biti izvan okvira sto je dato pripadnicima drugih vjerskih zajednica”, kazao je Dodik.

Naveo je da je postojeći prijedlog pun ekskluziviteta i davavanja povlaštenih prava pripadnicima Islamske zajednica.

“Zalažemo se za ujednačen pristup. BiH je sekularana zemlja i podržavamo da se pitanje reguliše međusobnim ugovorom i da se treba regulisati i sa Islamskom zajednicom kao što je sa Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.

Nismo spremni za bilo kakvu različitost. Po čemu bi bilo da pripadnik pravoslavne ili katoličke vjere ima manja prava od nekog pripadnika islamske vjere, ili ćemo dogovoriti da svima drugim podignemo nivo prava na nivo kojeg traži Islamska zajednica”, kazao je Dodik – prenosi Klix.ba.

Berlinski proces

Naveo je da se četiri pitanja trebaju riješiti u okviru Berlinskog procesa: certificiranje diploma, pitanje radne snage, ali da je za SNSD problematično pitanje slobode kretanja i priznavanje dokumenata koje izdaje Kosovo.

“Povlačimo se iz ranijeg dogovora da se prihvate dokumenti privremenih organa iz Prištine”, kazao je Dodik.

Kao razlog je naveo to što Njemačka pokazuje aktivnosti kojima neuvažava politiku i potrebu RS-a, a drugi je što Priština uvijek negativno spominje RS.

Odbacio je aktivnosti Christiana Schmidta kojeg je optužio da je zloupotrijebio Vijeće sigurnosti.

Poručio je da je Republika Srpska ekonomski, finansijski i bezbjednosno stabilna i da nema nikakvih problema sa izvršavanjem budžeta, a da se često javljaju spekulacije o tome sa ciljem da se našteti RS-u. Optužio je SAD da pokušava da smanji prostor za finansiranje RS-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.