Milorad Dodik se opasno zaletio, riječima se obrušio: “Neka pričaju o secesiji koliko god hoće – Republika Srpska neće biti u Bosni i Hercegovini ako se otima njena imovina”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da bi “otimanje imovine od RS-a” značilo njen kraj, ali i kraj srpskog naroda na ovim prostorima, ali da se to neće dopustiti, kazao je: “odluke Ustavnog suda BiH antiustavne i nemaju nikakvog smisla”.

“Neka pričaju o secesiji koliko god hoće – Republika Srpska neće biti u Bosni i Hercegovini ako se otima njena imovina”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik smatra da Bošnjaci imaju pravo da ne vole Republiku Srpsku, što i otvoreno govore kada kažu da je riječ o “manjem entitetu”, ali da je RS dovoljno velika, “nadrasla je i njih i BiH”.

“Zašto misle da mi treba da volimo BiH? Isto toliko ja ne uvažavam BiH koliko oni ne uvažavaju RS i to je neustavno ponašanje.

Vratimo se na Ustav ako hoćete – ako nećete ovo neće ići nikuda”, rekao je Dodik.

On je naveo da se pojavila i priča o nekoj novoj vlasti na nivou BiH i da će se promijeniti sve politike.

“Možda njihova, ali naša neće. Možemo se dogovarati.

Kada dođete do ključnih pitanja kažu – šta će nam reći oni drugi u Sarajevu.

Tako se ponašao i /Sulejman/ Tihić, /Zlatko/ Lagumdžija, /Haris/ Siljadžić i oni prethodni i ovi sada”, rekao je Dodik i naglasio da se “svi, bez obzira na politički spektar u Sarajevu, isto ponašaju kada dođe do ključnih pitanja”.

Teške riječi Dodika

Dodik je naveo da ga ne interesuje šta će reći u Sarajevu, ali da je spreman na dogovor.

“Vi ste samo spremni na BiH sa jednim predsjednikom i reformom policije za koju do danas nisu odustali. Koliko god njih to ljutilo – mi živimo u Republici Srpskoj kao državi i to ćemo da nastavimo. Tiho, polako ćemo dovesti to gdje treba”, istakao je Dodik – prenosi N1.

On se osvrnuo i na nedavne izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o Bosni na historijskim mapama.

“Tada nije bilo nijednog Bošnjaka na tom području. Sada nešto privatizuju, nikad nije bila država onako kako se to danas poima. Onda kaže, osnovni problem svake države je imovina. To je tačno. Onda Bosna nije država jer nema svoju imovinu”, naveo je Dodik.

Entitetski predsjednik smatra da su odluke koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine antiustvne i nemaju nikakvog smisla, te da ne mogu da se baziraju na Sporazumu o sukcesiji. “Nijedan međunarodni sporazum ne poništava unutrašnji poredak. Oni hoće da taj Sporazum o sukcesiji poništava unutrašnji poredak”, dodao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.