Milorad Dodik tako kaže: “Željko Komšić i ja smo pili rakiju u kabinetu Šefika Džaferovića, ne znam šta je problem danas”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je glasao protiv svih tačaka obratio se javnosti na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Komentarisao je zabavu koju je priredio za svoje saradnike u kabinetu u zgradi Predsjednišva BiH gdje je doveo harmonikaša i s kolegama pio viski.

“Čovjek je ušao normalno u zgradu, to je moj poznanik iz Banja Luke, iako se sad neki utrkuju da mene kvalifikuju s psihološkog stajališta. Ko pokušava napraviti atmsoferu ovako ratnom, za tim nema potrebe.

Niko ovdje ne priziva sukobe osim nekih bolesnih glava. Neka Komšić utvrdi ko. Bile su lijepe pjesme, ‘Romanija’, ‘Srpska majka mene rodila’ i još neke pjesme. Pjevao sam svojoj majci, šta je tu problem, šta se tu dešava? Šta je nenormalno zato što smo normalni?

Ja ne zavirujem u njihove kabinete, pa mogu raditi šta hoće. Ovaj kabinet pripada srpskom članu Predsjedništva i mi smo se okupili da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Svi koji kite ovako ili onako, njihov problem.

Šta je tu nenormalno I nedozvoljeno? Gdje piše da ne smije hamornikaš ući u kabinet? Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u kabinetu, kao kod Džaferovića. Evo, ja i Komšić smo u Džaferovićevom kabinetu pili rakiju prije nekoliko mjeseci”, kazao je Dodik.

Osvrnuo se na izjavu lidera PDP-a Branisalva Borenovića koji kaže “da je Dodik puk'o”.

“Kaže da sam puk'o, a ja sam pjevao pjesmu ‘Pukni zoro’, jedna divna pjesma”, nastavio je i dodao da ko pjeva zlo ne misli te da nije nikoga želio provocirati.

“Bolje da pričamo o harmonikašu nego da će neko dizati vojne jedinice jer od toga nema ništa.”

VEZANI TEKST: Milorad Dodik doveo harmonikaša u Predsjedništvo BiH, pa nazvao svoju majku: “Nema plakanja sad…”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je nakon sjednice ovog državnog organa kazao da je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda i da će se o njima raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS-a – piše Klix.

“Tu je i odluka o otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banjoj Luci. NSRS je konačno mjesto odluke kako je predvidio ustav, a ne Predsjedništvo BiH. Nadam se da će NSRS na pažljiv način odnositi o ovim pitanjima. NSRS što bude smatrala da treba uraditi, uradit će”, rekao je.

Dodik je danas, iako je glasao protiv, ipak tražio da se neke tačke ne stavljaju na dnevni red koje se tiču finansija, što je nova metoda rada na sjednicama. Džaferović i Komšić su mu izašli ususret i pristali na njegov prijedlog.

Istakao je kako se iznenadio da se danas na dnevnom redu pojavila tačka o ugovoru između BiH i Islamske zajednice. I to je problematizovao i donosio svoje zaključke.

“Ta tačka stoji od 2006. odnosno 2008. godine kada su potpisani ugovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Vatikanom. Iznenadilo me što se pravi diskriminacija i daje više prava nego što se daje jednim vjernicima nego drugima. Danas smo saznali nešto ponižavajuće što ima veze sa politikom, a ne vjerom. Ja nisam protiv da se urede odnosi između BiH i Islamske zajednice, ali u ovom vremenu ne bih glasao i da je sve kako treba, jer se pridržavam zaključaka NSRS gdje će predviđeno da tamo nećemo donositi odluke”, kazao je.

Iako kaže da nema ništa protiv džume i vjernika muslimana, protiv je toga da vjernici mogu napustiti radno mjesto za vrijeme džume.

“Novo je da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora. Čuo sam od Džaferovića i Komšića da je to razlog što su stavili nakon 13 godina otkrili da je Islamska zajednica domicilna, a da su ovi SPC i Vatikan strain subjekti. Oni hoće da kažu da su Srbi i Hrvati stranci, a jedini faktor su Bošnjaci. Neprihvatljivo je da se dozvoljava da muslimani vjernici mogu napustiti radno mjesto petkom u 12 sati i da je poslodavac dužan da im to računa u radno vrijeme. To je nemoguće jer značajne industrijske proizvodnje imaju lanac proizvodnje i odlazak s tih ljudi značilo bi prestanak proizvodnje. To treba biti ujednačeno. Ja nemam ništa protiv džume i slično, ali svi vjernici moraju isti tretman. Ja sam protiv stavljanja ove tačke na dnevni red dok se sve to ne usaglasli i protiv sam diskriminacije, ali ovaj ugovor vrvi od toga”, dodao je.

Na ponudu lidera SDA Bakira Izetbegovića da se u izmjene Zakon o negiranju genocide ugrade određeni amandmani s ciljem kompromisa sa političkim predstavnicima iz RS-a, Dodik kaže da od toga nema ništa.

“Srbi nisu spremni da trguju sa stradanjem u Jasenovcu, ali drugi jesu. Stradanje u Jasenovcu je nemoguće izjednačiti s nekim drugim i to je pokušaj podvale. Jedina stvar pomoću koje se može deblokirati rad organa jeste da PIC koji je zabrljao u BiH na način da je neovlašteno odlučivao o nekim stvarima, da povuku taj Inzkov prijedlog jer su ga sami ohrabrili da to učini. To nije prijedlog niti jednog domaćeg organa. Predsjednica RS-a i NSRS-a su upravu kada su to stavili van sange, kao i ja kao predsjednik najjače partije u RS-u”, dodao je.

Rekao je da će danas u Banjoj Luci biti sastanak proširenog kolegija Vlade RS-a na kojem će se praviti dinamika rada raznih akata koje su u pripremi s ciljem davanja roka vraćanja ustavne potencije entiteta RS.

“Mi ništa što je dato BiH ne uzurpiramo niti želimo uzeti za sebe. Te stvari će ostati na nivou BiH, ali sve što je skrnavljeno od Ustava koji danas važi, apsolutno ćemo pokrenuti na sjednici NSRS-a, procedure da se uredi kako RS-u odogovara. Mi mislimo da iza nas stoji Ustav I da ga treba čitati slovom kako piše, a ne duhove koji su prosipali visoki predstavnici. Ne udara se niti na jednu ustavnu poziciju BiH niti Federacije BiH niti kantona. Ovdje je problem zašto RS ima ta prava. Čujemo stalno pozive Bošnjaka međunarodnoj zajednici, Americi… Ako Amerika usliši molitve Bošnjaka, značit će da zajedno rade na tome”, rekao je.

On je kazao da trenutno nema plan za vraćanje nadležnosti s državnog nivoa na Brčko Distrikt i da je taj distrikt “zaseban u vlasništvu dva entiteta”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.