Milorad Dodik traži smjenu Duške Jurišić, oglasila se i ona: To je posljedica mojih aktivnosti i mog rada

Nakon je danas u medijima objavljeno kako je jedna od tačaka današnjeg dnevnog reda na sastanku koalicionih partnera na nivou BiH zahtjev SNSD-a za smjenu zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Duške Jurišić, sam komentar na ovu najavu dala je i sama Jurišić.

Ona kaže kako je odgovor na pitanje da li će biti smjenjena kod članove Trojke koju čine NiP, SDP BiH i NS.

“Duboko sam uvjerena da je to prije svega posljedica mojih aktivnosti, mog rada u domenu zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Podsjetiću Vas da sam bila žestoka protivnica kriminalizaciji klevete, da sam žestoki protivnik uvođenja, odnosno sankcioniranja novinara u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo.

Takođe sam, ne samo obišla, već ukazala institucijama na sve što je potrebno uraditi kada su u pitanju napadi na povratnike”, kaže Jurišić – prenosi N1.

Kaže da joj je namjera da se bavi u FBiH obespravljenim radnicima, gdje je u tekstilnoj industriji u posljednje vrijeme njih 1.000 izgubilo posao jer se fabrike gase.

“Pobornik sam neradne nedjelje, ali i neradnih praznika za radnice i radnike u trgovini, kojih je 140.000, od kojih veliku većinu predstavljaju žene”, dodaje Jurišić

Podsjećamo da je Milorad Dodik, predsjednik SNSD, još u aprilu u emisiji “Telering” na RTRS-u rekao kako Jurišić neće više biti zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

On je na konstataciju voditelja i autora emisije Mate Đakovića da ga je Jurišić zamolila da dođe do njega (op.a. Dodika) da se ne usvajaju izmjene Krivičnog zakona u Republici Srpskoj koji se tiče klevete, rekao da će “ona će biti bivša pomoćnik ministra.”

Uz niz uvreda koje je izgovorio na njen račun, Dodik je tada poručio “ona bi mogla da me tuži po novom Zakonu za ovo što sam rekao.”

Jurišić je ranije kritikovala djelovanje zvaničnika u RS-u kao i činjenicu da je Salih Nožinović iz Zvornika sankcionisan jer je predsjednika RS-a nazvao “debelim krmkom”.

Tim povodom, Jurišić je rekla kako je vrijeme da Delegacija EU iskoristi crveni karton, jer je proces EU integracija nemoguće nastaviti ukoliko se građani sankcioniraju zbog verbalnog delikta.

“Ukoliko to ne uradi, onda je to zeleno svjetlo za hapšenje povratnika (Mirsad Omerović), cenzurisanje povratnika za upotrebu riječi genocid (Kadira Šakić), kampanju protiv autora Izvještaja o negiranju genocida, kažnjavanje povratnika za verbalni delikt (Salih Nožinović)”, navela je tada Jurišić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.