Milorad Dodik tvrdi: Dođe Schmidt, namjesti zakon Hrvatima i oni prezadovoljni dok nisu shvatili šta je uradio

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Mostaru povodom 150 godina osvjećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru na liturgijskom slavlju, a priliku je iskoristio i da prokomentariše politička dešavanja na nivou BiH. Također je rekao da će ga vidjeti u sudnici, ali i “nešto što do sada nikada nisu vidjeli”.

Odmah je kazao da se vraća u Banju Luku, da je ujutru u Beogradu, a popodne opet u Mostaru na sastanku s partnerima HDZ-om i Trojkom.

“Svi smo mi za neko kretanje, naravno. Ali moramo da rješavamo probleme svih, a ne samo jedne strane. Ono što će biti epicentar svih razgovora su izborni zakon i Ustavni sud. Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok to ne riješimo. To nije prijetnja”, rekao je Dodik.

Smatra da je SNSD pokazao da je ozbiljan kroz podršku pet zakona, ali da se ne može rješavati problem jednih dok se drugi ignorišu.

Kaže i kako je loše što jedan dio struktura vlasti u BiH smatra da intervencionizmom rješavaju neke stvari.

“Schmidt ima da zaćuti i nestane jer nije relevantan niti ima moralne osnove da bilo o čemu priča. Svijet se promijenio, on nije isti. Nema više one strahovite moći SAD-a koji telefonom rješavaju stvari.

Imate jednog šalabajzera ambasadora SAD-a Murphyja koji je umišljen, prepotentan, misli da je mesija, a usložnio je probleme.

Najveće probleme je napravio Murphy. Lažov i petljanac koji zloupotrebom kanala želi prikazati situaciju crnom”, dodao je.

Dodik smatra da će prije otići Christian Schmidt iz BiH nego on u zatvor.

“Predložit cu deklaraciju o suverenosti BiH, da se donese na parlamentu. To znači da nema visokog predstavnika, nema stranih sudija u Ustavnom sudu…

Ako hoćete, ako nećete priznajte da se poltroni, podanici i da niste suvereni. I nemojte više duplih aršina”, kazao je i nastavio o tome da su Hrvati nezadovoljni izbornim zakonom koji im je, kako je rekao, namjestio Schmidt.

“Pa dođe Schmidt pa namjesti zakon, pa nešto odgovara Hrvatima, pa Hrvati nešto prezadovoljni dok nisu shvatili da sljedeći put ako se primjene pravila Schmidta, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema svađe među njima, onda nema Hrvata u strukturama vlasti.

Eto šta je on njima uradio. Sada trebamo promijenit izborni zakon, eto sad. I je li treba ja da pričam o tome ili neko ko predstavlja Hrvate?”, rekao je Dodik.

Onda je kazao kako su se Bošnjaci bunili zbog odluke Schmidta i govorili da je nedopustivo “dok nisu shvatili neke stvari”.

“Dok nisu shvatili da ipak mogu dokahaju Hrvatima na sljedećim izborima i to će se nažalost nešto tako desiti. A onda nema Bosne, naprosto je nema. Hoćete Bosnu? Ja sam spreman da je prihvatim onakva kakva je u Dejtonskom sporazumu.

Bosna sa lažnim prevarantom Schmidtom i Murphyjem koji daje dnevni red i program Vladi FBiH, nema šanse. Hoće li to shvatiti Bošnjaci i Hrvati, ne znam, ali mi smo shvatili”, kazao je.

On je kazao da je Bošnjacima najvažnije da vide Dodika u sudnici.

“Vidjet ćete me u sudnici, ali ćete vidjeti još nešto u sudnici što niste do sada nikad vidjeli”, rekao je na kraju Dodik – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.