Milorad Dodik u prijetećem tonu poručio: “Bosna i Hercegovina je došla do svog kraja”

Uoči odlaska na Sud BiH, gdje traje suđenje zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH i dan uoči glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u UN-u, predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik objavio je stare tvrdnje i želje “o kraju BiH” i “mirnom razilaženju”.

“Bosna i Hercegovina je došla do svog kraja ili su je, preciznije rečeno, doveli do kraja oni koji su se u nju kleli, istakao je danas predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

-Ostalo je samo da svi učinimo napor da budemo dobre komšije i da se raziđemo u miru – naveo je Dodik u objavi na društvenim mrežama.

On je istakao da će rezolucija o Srebrenici koju su, kako kaže, na silu i silom, kršeći Ustav, izgurali Bošnjaci preko svojih mentora, razgraničiti RS i FBiH.

-Laž koju nam podvaljuju Bošnjaci ne možemo ni zaboraviti ni oprostiti. Ne postoji način da se šteta nastala guranjem ove rezolucije sanira. I neka ne bude kasnije da ih nismo upozorili na vrijeme – zaključio je Dodik.

Objava je to uoči odlaska na Sud BiH, gdje se danas nastavlja suđenje Dodiku zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će u četvrtak glasati o prijedlogu rezolucije da se 11. juli proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge.

Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće.

Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Još tada, odbrana je pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da se pojavi u sudnici.

“Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na sud da stane tamo i da nam dokaže da je u pravu. Mi ništa više ne tražimo. Uostalom, on je inicirao ovaj postupak, on je mijenjao krivični zakon”, rekao je advokat Goran Petronijević.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Oni su se na ročištu 16. oktobra izjasnili da ne razumiju optužnicu, a nakon toga su se izjasnili da nisu krivi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.